Saeima pieņem jaunu pirotehnikas likumu

(23.09.2010.)

Saeima ceturtdien, 23.septembrī, 3.lasījumā pieņēma jaunu Pirotehnisko izstrādājumu aprites likumu.

Jauns likums pieņemts, lai sakārtotu ar pirotehnisko izstrādājumu ražošanu, realizāciju un izmantošanu saistīto jautājumu tiesisko bāzi. Līdz šim šo jomu regulēja Ieroču aprites likums.

Jaunajā likumā noteikta pirotehnisko izstrādājumu ražošanas, atbilstības novērtēšanas, marķēšanas, glabāšanas, realizēšanas, iegādāšanās, pārvadāšanas un izmantošanas kārtība atbilstoši Eiropas Savienības (ES) prasībām.

Izklaidei paredzētie pirotehniskie izstrādājumi iedalīti 1., 2., 3. un 4.klases uguņošanas ierīcēs un T1 un T2 klases skatuves pirotehniskajos izstrādājumos. Atbilstoši ES direktīvas prasībām, apritē būs atļauti tikai tādi pirotehniskie izstrādājumi, kas atbildīs drošuma pamatprasībām un tiem būs veikta atbilstības novērtēšana.

Jaunais tiesiskais regulējums paredz skaidras un stingras kontroles un drošības prasības pirotehnisko izstrādājumu tirgošanai pirmssvētku dienās. Pirms svētkiem bez speciālas licences varēs tirgot 1.klases pirotehniskos izstrādājumus, piemēram, galda dzirksteļu strūklakas, konfeti saturošus izstrādājumus (plaukšķenes) un brīnumsvecītes.
Likumprojektā paredzēts, ka 1.klases uguņošanas ierīces drīkstēs iegādāties un izmantot no 14 gadu vecuma, bet 2. un 3.klases pirotehniskos izstrādājumus - no 18 gadu vecuma.
Turpmāk speciālās atļaujas komercdarbībai ar pirotehniskajiem izstrādājumiem izsniegs Valsts policija, nevis Iekšlietu ministrija, kā tas bija līdz šim.
Stingrākas prasības paredzētas 4.klases uguņošanas ierīču un T2 klases pirotehnisko izstrādājumu apritei, proti, ar tiem varēs rīkoties tikai personas ar speciālām zināšanām, kuras saņēmušas pirotehniķa sertifikātu.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem