Tautsaimniecības komisija rosina vēl nepiemērot dabasgāzei akcīzes nodokli

(14.07.2010.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 14.jūlijā, nolēma sagatavot likumprojektu, kas paredzēs līdz 2014.gada 1.janvārim nepiemērot akcīzes nodokli dabasgāzei.

„Pēc Latvijas Pašvaldību savienības aplēsēm ziemas sezona pat par 47 procentiem varētu pieaug apkures izmaksas, ko daļēji ietekmēs arī akcīzes nodokļa piemērošana dabasgāzei no 1.jūlija. Tādēļ mūsu komisijas uzdevums ir darītu visu, lai šogad apkures sezonas sākumā kaut nedaudz atvieglotu iedzīvotāju un pašvaldību situāciju,” pauda komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Ekonomikas ministrijas un Finanšu ministrijas pārstāvji pauda pārliecību, ka apkures tarifu visbūtiskāk ietekmēs tieši dabasgāzes cenas pieaugums tirgū, nevis akcīzes nodokļa piemērošana, un norādīja, ka apkures cenas ilgtermiņā varētu izlīdzināt tieši energoefektivitātes pasākumi. 

Savukārt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdētāja Valentīna Andrējeva atzina, ka akcīzes nodokļa piemērošana dabasgāzei apkuri varētu sadārdzināt par 6 līdz 8 procentiem. Turklāt visticamāk iedzīvotāji apkures cenu pieaugumu izjutīs tikai janvārī, kad būs veikti jaunie aprēķini, pauda V.Andrējeva.

Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji komisijas sēdē norādīja uz kritisko situāciju pašvaldībās. „Kopējais parāds par iepriekšējo apkure sezonu varētu sasniegt 30 miljonus latu, kas ir 2 līdz 3 mēneši pret apkures sezonu,” deputātus informēja Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvis Aino Salmiņš.

„Mums ir jāatzīst, ka akcīzes nodokļa piemērošana ir bijusi kļūda, kas var radīt sociālu spriedzi sabiedrībā. Tādēļ vienīgā pareizā rīcība patlaban ir akcīzes nodokļa pārskatīšana,” pauda V.A.Krauklis.

Tāpat komisija vienojās sūtīt vēstuli Ministru kabinetam, aicinot nevirzīt dokumentu, kas paredz atcelt samazināto pievienotās vērtības nodokļa likmi siltumenerģijai.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt