Saeimā diskutē par ES prezidentūru prioritātēm

(27.01.2010.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas un Ārlietu komisijas deputāti trešdien, 27.janvārī, tikās ar Beļģijas, Ungārijas un Zviedrijas vēstniekiem, kā arī Spānijas vēstniecības pilnvaroto lietvedi, lai pārrunātu šo valstu prioritātes Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidentūru vadīšanas laikā.

Deputāti iepazinās ar aizvadītās Zviedrijas prezidentūras rezultātiem, kā arī diskutēja par tā dēvēto ES prezidentūru trio - Spānijas, Beļģijas un Ungārijas - prioritātēm. Trīs dalībvalstu prezidentūra ES Padomē 18 mēnešu periodā, kas nodrošina ES Padomes darba un ES dienaskārtības pēctecību, oficiāli tika izveidota ar Lisabonas līguma stāšanos spēkā.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle atzīmēja, ka šīsdienas sēdē piedzīvots vēsturisks brīdis - pirmoreiz Saeimā ar savas prezidentūras prioritātēm vienlaikus iepazīstināja trīs dalībvalstu vēstniecību pārstāvji. V.Paegle pateicās Zviedrijai par sniegto atbalstu Latvijai un uzsvēra, ka Zviedrijas prezidentūra ir paveikusi nozīmīgu darbu, cīnoties ar ekonomiskās krīzes sekām un sekmējot Lisabonas līguma stāšanos spēkā. Tikpat būtiski izaicinājumi stāv priekšā Spānijai, kas ir ES prezidējošā valsts šī gada pirmajā pusgadā, piebilda V.Paegle.

V.Paegle norādīja, ka Spānijas prezidentūras galvenie izaicinājumi būs uzlabot ES spēju runāt vienā balsī, pilnveidot un apstiprināt jauno ES stratēģiju „ES 2020”, kā arī „iedarbināt” jauno ES pamatlīgumu. 

Spānijas vēstniecības pārstāvis Bernardo Lopess Lopess-Rioss (Bernardo López López-Ríos) deputātus informēja, ka arī Spānijas prezidentūras galvenās prioritātes būs ekonomikas atveseļošana, Eiropas sociālās programmas konsolidācija un pilsoniskās sabiedrības stiprināšana, kā arī cilvēktiesību aizsardzības un nabadzības iznīdēšana un Lisabonas līguma efektīva īstenošana.

Beļģijas Karalistes vēstnieks Leopolds Merkss (Leopold Merckx) skaidroja, ka aizvadītā gada decembrī apstiprinātā ES prezidentūru trio programma neparedz konkrētas prioritātes prezidentūru laikā, tomēr jau patlaban var prognozēt, ka Beļģijas uzmanības lokā būs jaunā ES stratēģija „ES 2020”, klimata pārmaiņas, nabadzības apkarošana un jaunais ES budžets.

Deputāti komisiju sēdē norādīja, ka prezidentūru programmās maz domāts par lauksaimniecības reformām, kas izlīdzinātu ES maksājumus jauno un veco dalībvalstu zemniekiem. V.Paegle vēstniekus aicināja šo jautājumu pārrunāt ar savu valstu valdībām. Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš uzsvēra, ka, lai gan jau Francijas prezidentūra uzsvēra lauksaimniecības politikas reformu nozīmi, joprojām nav panāktas būtiskas izmaiņas. „Laiks iet ātri, un mūsu pienākums ir atgādināt par šo jautājumu,” pauda A.Bērziņš.

Ungārijas vēstnieks Ištvāns Mohāčs (István Mohácsi) atzina, ka atbalsts jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm bijis nepietiekams un ka Ungārijas prezidentūras laikā, kas sāksies 2011.gada 1.janvārī, šis būs viens no prioritārajiem jautājumiem.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: www.flickr.com/saeima
Video no tikšanās pieejams: www.youtube.com/SaeimaSAB
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.



Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde