Ārlietu komisijas prioritāte – sadarbības stiprināšana ar Āzijas valstīm

(28.12.2012.)
VideoGalerie

„Saeimas Ārlietu komisija uz Latvijas ārpolitiku raugās ne vien Eiropas Savienības, bet plašākā mērogā. Komisijas darbā rudens sesijā divi nozīmīgākie notikumi ir komisijas deputātu vizītes Turcijā un Ķīnā pēc abu valstu parlamentu Ārlietu komisiju uzaicinājumiem, lai veicinātu sadarbību ekonomikā un politisko dialogu,” uzsver komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš.

„Latvijai Turcija ir nozīmīgs sabiedrotais NATO un svarīga partnere kā Eiropas Savienībā kandidātvalsts. Latvija atbalsta Turcijas uzņemšanu Eiropas Savienībā,” pauž O.Kalniņš, uzsverot - ja Eiropas Savienība vēlas ieņemt vadošo lomu pasaulē, tostarp Tuvajos Austrumos un Vidusjūras reģionā, dalībvalstu vidū būtu jābūt arī Turcijai, kas ir ietekmīgs šī reģiona līderis.

„Būtiski, ka vizītes laikā tikāmies gan ar Latvijā strādājošiem uzņēmējiem no Turcijas, gan Turcijā strādājošiem uzņēmējiem no Latvijas un pārrunājām sadarbības saišu stiprināšanas iespējas,” uzsver komisijas priekšsēdētājs, atzīmējot, ka vizītes laikā tikās arī ar Turcijas prezidentu, Turcijas parlamenta priekšsēdētāja vietnieku, Ārlietu komisijas priekšsēdētāju, kā arī citām amatpersonām.

Arī vizītes laikā Ķīnā pārrunāts Latvijas un Ķīnas ekonomisko saišu stiprināšanas potenciāls. „Latvija ir NATO dalībvalsts, kas izmanto Ziemeļu tranzīta koridoru, lai pārvadātu preces no Rīgas ostas uz Afganistānu. Arvien aktīvāk tiek runāts par jauno zīda ceļu no Ķīnas uz Turciju. Ja šie divi ceļi tiks apvienoti, arī Latvijai ir ļoti liels potenciāls apvienot tirdzniecības ceļus uz Ķīnu un Turciju,” norāda komisijas priekšsēdētājs.

Ekonomika ir viena no Latvijas prioritātēm divpusējā sadarbībā ar Ķīnu. O.Kalniņš uzsver: „Par Ķīnas interesi sadarboties ar Latviju liecina fakts, ka pēdējos gados vizītēs Latviju apmeklējušas vairākas augsta līmeņa Ķīnas amatpersonu delegācijas. Laikā, kad Ķīnas loma pasaules ekonomikā un politikā ir tik ievērojama, Latvijai ir būtiski saprast, kādas attiecības veidot ar Ķīnu, kā abu valstu sadarbība varētu veicināt Latvijas ekonomisko attīstību un kādas ir Ķīnas intereses mūsu reģionā.”

Rudens sesijā Ārlietu komisija vienlaikus tikās arī ar citu valstu amatpersonu delegācijām, tostarp ar Maķedonijas, Moldovas, Albānijas pārstāvjiem. „Vizītē Latvijā uzturējās arī Īrijas parlamenta Eiropas lietu komisijas vadītāja. Nākamajā gadā Īrija kļūs par prezidējošo valsti Eiropas Savienības Padomē. Latvijai būtiski ne vien iepazīties ar Īrijas pieredzi, esot prezidējošai valstij Eiropas Savienības Padomē, bet arī sadarboties politiskā līmenī, ņemot vērā lielo Īrijā dzīvojošo latviešu skaitu. Ir pienācis laiks ciešāk raudzīties uz Latvijas un Īrijas divpusējos sadarbību, tostarp politiskā un likumdošanas līmenī, lai piedalītos tajā, kas notiek ar mūsu pilsoņiem Īrijā,” pauž O.Kalniņš un atzīmē, ka komisija vizītē pirmo reizi apmeklēt Latviju aicinājusi Īrijas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētāju.

O.Kalniņš uzsver, ka Latvija darbojas arī Ziemeļvalstu un Baltijas valstu (NB8) formātā. „Šajā sesijā ar kolēģiem tiekoties Islandē, vienojāmies, ka nākamajā vizītē dosimies uz Vašingtonu, lai uzrunātu ASV amatpersonas un demonstrētu Ziemeļvalstu un Baltijas valstu solidaritāti. Arī Ārlietu komisijai jāraugās ASV virzienā, īpaši ņemot vērā, ka ASV prezidents nupat uzsācis darbu otrajā amata pilnvaru termiņā un nākamā gada sākumā darbu sāks jaunievēlētais kongress un ārlietu ministrs. Būtiski raudzīties, kā attīstīsies ASV politika un kā tā ietekmēs Eiropu, tostarp NATO kontekstā,” pauž komisijas priekšsēdētājs.

Tāpat Ārlietu komisija rudens sesijā strādāja, lai Saeima ratificētu desmit starptautiskus līgumus, tostarp ar Serbiju un Maķedoniju, kas autopārvadātājiem ļauj paplašināt sadarbību ar Balkānu valstīm.

Sākot darbu ziemas sesijā, Ārlietu komisijas darbakārtībā ir gatavošanās Saeimas ārpolitikas debatēm, kurās atskatās uz paveikto Latvijas ārpolitikā, kā arī raugās uz to, kas mūs sagaida turpmāk, atzīmē O.Kalniņš.


Video pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=8nHYA5xUOhw 
Izmantojot video, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 12.maijā