Saeimas priekšsēdētāja parlamentā tiekas ar Apvienoto Arābu Emirātu un Vācijas vēstniekiem

(19.03.2024.)

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa otrdien, 19.martā, parlamentā tikās ar Apvienoto Arābu Emirātu un Vācijas vēstniekiem.

Tiekoties ar Apvienoto Arābu Emirātu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Hanānu Halfānu Ubaidu Alī Almadhanī (Hanan Khalfan Obaid Ali Al Madhani), Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja mūsu valstu kopīgās ieceres ekonomiskās sadarbības jomā un dinamiku savstarpējā tirdzniecībā. Tostarp puses pārrunāja iespējas stiprināt līgumtiesisko bāzi, lai mazinātu šķēršļus uzņēmēju sadarbībai, tai skaitā investīciju piesaistē. Saeimas priekšsēdētāja akcentēja arī parlamentārās dimensijas nozīmi savstarpējā dialoga stiprināšanā un pieredzes apmaiņā.

Sarunā ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Kristianu Heltu (Christian Heldt) D.Mieriņa atzīmēja spēcīgo Latvijas un Vācijas partnerību un ciešo sadarbību aizsardzības jomā. “Aizsardzība ir mūsu galvenā prioritāte. Ar savu vēsturisko pieredzi labi saprotam, ko iespējams sagaidīt no agresorvalsts,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, akcentējot, ka Latvijas mērķis ir kāpināt ieguldījumus aizsardzībā, līdz 2027.gadam tos pakāpeniski palielinot līdz trīs procentiem no iekšzemes kopprodukta.

Sarunas laikā tika pārrunātas divpusējās iniciatīvas aizsardzības jomā un atbalsts Ukrainas cīņai ar Krievijas agresiju. “Mums ir jādara viss iespējamais, lai atbalstītu Ukrainu gan karalaukā, gan piegādājot ieročus, gan vairojot starptautiskās sabiedrības izpratni par Krievijas agresiju,” pauda D.Mieriņa, tostarp pateicoties Vācijai par tās iesaistīšanos Latvijas iniciētajā dronu koalīcijā. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja akcentēja nepieciešamību Eiropas mērogā strādāt pie militārās industrijas attīstības, lai spētu atbalstīt ne vien Ukrainu, bet arī savas vajadzības. Tāpat puses pārrunāja jautājumus saistībā ar starptautisko sankciju stiprināšanas iespējām, lai mazinātu Krievijas kaujasspējas.   

Saeimas priekšsēdētāja izmantoja sarunas ar Vācijas un Apvienoto Arābu Emirātu vēstniekiem, lai uzsvērtu Latvijas centienus starptautiskā līmenī vairot izpratni par Krievijas agresiju un atbalstu Ukrainai. Šajā kontekstā Saeimas priekšsēdētāja informēja par oktobrī Rīgā plānoto Starptautiskās Krimas platformas trešo parlamentāro samitu, aicinot arī Vāciju un Apvienotos Arābu Emirātus piedalīties samitā. “Vēlamies stiprināt starptautiskajās tiesībās balstīto kārtību. Parlamentārās diplomātijas līmenī mums ir jārod risinājumi ANO Hartā ietverto principu aizsardzībai,” pauda Saeimas priekšsēdētāja.

 

Foto no tikšanās ar Apvienoto Arābu Emirātu vēstnieci: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720315555854
Foto no tikšanās ar Vācijas vēstnieku: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720315556714
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī