Saeimas priekšsēdētāja tiekas ar Grieķijas, Kazahstānas un Somijas vēstniekiem

(06.02.2024.)

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa otrdien, 6.februārī, parlamentā tikās ar Grieķijas, Kazahstānas un Somijas vēstniekiem Latvijas Republikā.

Grieķijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Evangels Turnakis (Evangelos Tournakis) un D.Mieriņa pārrunāja ciešo divpusējo sadarbību un sabiedroto kopīgo rīcību iepretim Krievijas agresijai. Saeimas priekšsēdētāja un vēstnieks bija vienisprātis, ka šī brīža būtiska prioritāte ir visa veida nepieciešamā atbalsta nodrošināšana Ukrainas uzvarai. “Eiropas valstīm jādemonstrē vienotība iepretim Krievijas agresijai,” spriežot par kopējās drošības jautājumiem, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Saeimas priekšsēdētāja cita starpā izcēla arī jautājumu par Krievijas atbildību par pastrādātājiem noziegumiem kā būtisku elementu starptautisko tiesību varas nostiprināšanai.   

Tāpat puses akcentēja nepieciešamību stiprināt Eiropas valstu militārās spējas, Saeimas priekšsēdētājai izceļot Latvijas ieceri turpināt kāpināt ieguldījumus savā aizsardzībā. Saeimas priekšsēdētāja apsveica Grieķijas nodomu pievienoties NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centram Rīgā. Grieķijas vēstnieks parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Sarunā ar jauno Kazahstānas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Daurenu Karipovu (Dauren Karipov) Saeimas priekšsēdētāja akcentēja interesi stiprināt valstu ekonomisko sadarbību. Vienlaikus D.Mieriņa, izceļot divpusējās tirdzniecības pieaugumu, uzsvēra nepieciešamību nodrošināt, ka šī ekonomiskā sadarbība nevar tikt izmantota Krievijai noteikto sankciju apiešanai.  

Pārrunājot Krievijas agresiju Ukrainā, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra nepieciešamību nodrošināt Latvijas pilsoņu ārvalstīs aizsardzību pret Krievijas politiski motivētu vajāšanu.

Tiekoties ar Somijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Anni Salorantu  (Anne Saloranta), Saeimas priekšsēdētāja apsveica Somiju ar kļūšanu par NATO dalībvalsti. D.Mieriņa apliecināja Latvijas interesi stiprināt plašo un daudzšķautņaino sadarbību ar Somiju, īpaši drošības jomā. Pārrunājot visaptverošas aizsardzības pieejas īstenošanu Latvijā un Somijā, Saeimas priekšsēdētāja izteica interesi sadarboties un apgūt Somijas pieredzi civilās aizsardzības jomā.

Sarunas laikā tika pārrunāta arī robežu drošība un izcelta veiksmīgā reģiona valstu koordinācija un sadarbība stiprinot reģiona noturību pret hibrīdo apdraudējumu ārējām robežām no Krievijas un Baltkrievijas puses.  “Krievija izmanto visas iespējas, lai ar dažādiem paņēmieniem grautu mūsu iekšējo drošību,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, akcentējot hibrīdo apdraudējumu mūsu robežām.

“Jānodrošina Krievijas atbildība par pastrādātajiem kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci,” pauda D.Mieriņa, atzīmējot, ka Krievija ir palikusi nesodīta par iepriekš pastrādātajiem noziegumiem Gruzijā un Krimas pussalā, un tāpēc turpina savu agresiju. “Starptautiskajai sabiedrībai ir kopīgi jāpanāk, ka par katru noziegumu Krievija saņems atbilstošu sodu,” sacīja D.Mieriņa, uzsverot arī jautājumu par citās valstīs konfiscēto Krievijas aktīvu izmantošanu Ukrainas atbalstam.

Sarunās ar vēstniekiem Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja arī Latvijas aicinājumu aizliegt Krievijas graudu jeb tā dēvēto “asiņaino graudu” importu, jo arī tas ir veids, kā Krievija iegūst finanšu līdzekļus karadarbībai Ukrainā.

Foto no tikšanās ar Grieķijas vēstnieku: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720314604055
Foto no tikšanās ar Kazahstānas vēstnieku: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720314612248/
Foto no tikšanās ar Somijas vēstnieci: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720314605200/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī