Z.Kalniņa-Lukaševica aicina Austrāliju pievienoties dronu koalīcijai

(25.01.2024.)
VideoGalerija

“Mūsu šī brīža prioritāte ir drošība un atbalsts Ukrainai visos iespējamos veidos. Aicinām Austrāliju iesaistīties Latvijas un Ukrainas kopīgi dibinātajā dronu koalīcijā, lai stiprinātu Ukrainas spējas izmantot šīs tehnoloģijas un nodrošinātu apmācības,” ceturtdien, 25.janvārī, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica, parlamentā tiekoties ar jauno Austrālijas Savienības ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Frānsisu Sagalu (Frances Sagala).

Saeimas priekšsēdētājas biedre pauda atzinību Austrālijas ciešajai un veiksmīgajai partnerībai ar NATO. Vēstniece uzsvēra, ka Austrālija kopā ar Latviju iestājas par Ukrainu un mūsu kopīgajām vērtībām, kā arī vēlas panākt, lai Krievija par pastrādātajiem noziegumiem uzņemtos pilnu atbildību. Tāpat F.Sagala atzīmēja, ka Austrālija sniedz ne vien humāno un militāro palīdzību Ukrainai, bet arī kopš pērnā gada rudens Eiropā dislocē vienu no savām attīstītākajām gaisa spēku lidmašīnām E-7A un tās personālu, lai atbalstītu NATO gaisa telpas aizsardzību.

“Ir būtiski apzināties, ka palīdzībā Ukrainā mēs neesam vieni un Eiropas aizsardzībā iesaistās arī tās valstis, kas ģeogrāfiski atrodas attālu. Tas vēlreiz apliecina, cik stipras un nozīmīgas ir mūsu attiecības,” sacīja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Saeimas priekšsēdētājas biedre akcentēja diasporas politikas lomu Latvijas un Austrālijas dialogā, uzsverot, ka tas ir nozīmīgs tilts arī ekonomisko attiecību attīstībā. Arī vēstniece bija vienisprātis, atzīmējot, ka, valstīm palīdzot savstarpēji kļūt ekonomiski stiprākām, mēs stiprinām arī viena otras drošību. Z.Kalniņa-Lukaševica atzīmēja, ka Eiropas Savienības un Austrālijas Brīvās tirdzniecības nolīguma noslēgšana mūsu valstu uzņēmējiem varētu pavērt vēl plašākas sadarbības iespējas.  

Puses bija vienisprātis par parlamentārās dimensijas nozīmi Latvijas un Austrālijas attiecību stiprināšanā.

F.Sagala darbam Latvijā akreditēta vakar, 24.janvārī.

 

Foto:  https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720314336649/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī