Saeimas priekšsēdētāja tiekas ar Polijas un Grieķijas vēstniekiem

(07.11.2023.)

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa otrdien, 7.novembrī, parlamentā uzņēma Polijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Moniku Mihališinu (Monika Michaliszyn), kā arī Grieķijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Eftimiju Eftimjadu (Efthymios Efthymiades).

“Polija mums vienmēr ir bijis viens no tuvākajiem partneriem kā drošībā, tā tirdzniecībā,” sarunā ar Polijas vēstnieci akcentēja D.Mieriņa. Arī vēstniece uzsvēra valstu ciešo sadarbību, akcentējot, ka Latvija ir Polijas stratēģiskais partneris un mūsu valstis šodien jo īpaši vieno sadarbība drošības jomā.

Spriežot par atbalstu Ukrainai, Saeimas priekšsēdētāja pateicās Polijai, uzsverot, ka kopā mēs – Baltijas valstis un Polija – esam demonstrējuši līderību, rosinot iniciatīvas un ieturot stingru nostāju pret Krieviju. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra nepieciešamību turpināt virzīt kopīgas iniciatīvas, tostarp sankciju jomā. “Turēsim roku uz pulsa, lai sankcijas būtu iedarbīgas un efektīvas. Sankciju apiešanas iespējas ļauj Krievijai sponsorēt savas militārās spējas,” uzsvēra D.Mieriņa.

Spriežot par Latvijas un Polijas ekonomisko sadarbību, puses pārrunāja infrastruktūras projektu “Rail Baltica” un “Via Baltica” attīstību. “Jūsu pieredze šo projektu turpmākā virzībā būtu ļoti nozīmīga,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, aicinot tajos iesaistīties Polijas uzņēmējus. Tāpat D.Mieriņa un M.Mihališina pārrunāja Latvijas un Polijas sadarbības stiprināšanas iespējas kultūrā un izglītībā.

Atbalsts Ukrainai pārrunāts arī ar Grieķijas vēstnieku, kurš parlamentā bija ieradies atvadu vizītē. Saeimas priekšsēdētāja un vēstnieks bija vienisprātis par principiālu atbalstu Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresiju.

“Mēs nedrīkstam ļaut ņemt virsroku Krievijas agresijai. Nedrīkstam ļaut dominēt dezinformācijai, maldiem un visaptverošam ļaunumam, ko izplata Krievija,” sacīja D.Mieriņa. Akcentējot Latvijas kandidatūru Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomē, Saeimas priekšsēdētāja piebilda, ka mūsu vēsturiskā pieredze ļauj vēl skaidrāk izprast ģeopolitisko situāciju.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās vēstniekam par personīgo ieguldījumu Latvijas un Grieķijas divpusējo attiecību stiprināšanā un pauda pārliecību, ka arī turpmāk attīstīsim ciešos kontaktos starp abām valstīm, tostarp parlamentārā līmenī. Vēstnieks aicināja Saeimā izveidot deputātu grupu sadarbības veicināšanai ar Grieķijas parlamentu, lai vēl vairāk stiprinātu savstarpējos kontaktus.

Tāpat puses pārrunāja tūrisma attīstības iespējas. Kā akcentēja vēstnieks, pēc Covid-19 pandēmijas atkal atjaunojusies tūrisma plūsma starp abām valstīm, ko sekmē tieši avioreisi starp abām valstīm, sniedzot ne vien ieguvumus ekonomikai, bet arī attīstot ciešākus kontaktus starp valstu iedzīvotājiem.

 

Foto no tikšanās ar Polijas vēstnieci: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720312524624
Foto no tikšanās ar Grieķijas vēstnieku: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720312493587
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 8.maijā
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde
09:00  Pieprasījumu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas kopsēde
10:15  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas kopsēde
10:30  Svinīgā vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos, pieminot nacisma sagrāvi un Otrā pasaules kara upurus
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde
16:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Eiropas Savienības dalībvalstu ārkārtējiem un pilnvarotajiem vēstniekiem Latvijas Republikā par godu 20. gadadienai kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā
17:00  Pieņemšana par godu 20. gadadienai kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā