NB8 spīkeri vienoti atbalstā Ukrainai un reģiona drošības stiprināšanai

(24.08.2023.)

Baltijas valstis un Ziemeļvalstis (NB8) ir spēcīgi Ukrainas atbalstītāji, un Latvija ir atvērta vēl ciešākai koordinācijai un sadarbībai NB8 formātā, atbalstot ukraiņus gan militāri, gan ceļā uz Eiropas Savienību un NATO. To pauda Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns ceturtdien, 24.augustā, Stokholmā tiekoties ar NB8 parlamentu spīkeriem.

Parlamentu priekšsēdētāji bija vienisprātis, ka tieši patlaban svarīgi ir stiprināt mūsu reģiona drošību, kad Krievijas draudi ir tik klātesoši. Tāpat spīkeri sprieda par to, kā turpināt palīdzēt Ukrainai gan ar ieročiem, gan cita veida atbalstu. Latvija turpina atbalstīt Ukrainu dažādās jomās – gan ar karavīru rehabilitāciju, humāno palīdzību, gan aktīvi sadarbojoties ar Ukrainas pašvaldībām sociālās infrastruktūras atjaunošanas projektos, pauda E.Smiltēns.

Saeimas priekšsēdētājs sacīja, ka būtiski turpināt sniegt visu nepieciešamo atbalstu Ukrainai, īpaši koncentrējoties uz steidzamām vajadzībām, piemēram, kritisko un enerģētikas infrastruktūru.

Ne mazāk svarīgi ir arī stiprināt mūsu valstu ekonomikas, lai mēs būtu spējīgi ilgstoši uzturēt palīdzību Ukrainai un arī savu valstu attīstību un drošību, tikšanās laikā akcentēja E.Smiltēns.

Lai pārvarētu ģeopolitiskos izaicinājumus, redzam, cik svarīga ir cieša reģionālā sadarbība visos līmeņos, tāpēc augstu vērtējam spēcīgo parlamentāro sadarbību NB8 formātā, norādīja Saeimas priekšsēdētājs.

Zviedrijas parlaments šogad rīko ikgadējo NB8 sanāksmi, kas ir Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāju tikšanās. Tās darba kārtībā - atbalsts Ukrainai karā pret Krieviju, reģionālā drošība un NATO samita Viļņā rezultāti, kā arī citas sadarbības aktualitātes. Latvija nākamgad uzņemsies NB8 parlamentārās sadarbības koordināciju.

NB8 formāts apvieno piecas Ziemeļvalstis – Dāniju, Islandi, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju – un trīs Baltijas valstis – Latviju, Igauniju un Lietuvu. NB8 ietvaros notiek regulāras premjeru, parlamentāriešu, ministru un citu amatpersonu tikšanās.

Saeimas priekšsēdētājs līdz 25.augustam uzturas vizītē Zviedrijas Karalistē, kur tikās ar kaimiņvalsts parlamenta priekšsēdētāju, kā arī piedalījās NB8 parlamentu priekšsēdētāju ikgadējā sanāksmē.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720310713939
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 28.aprīlī