Zanda Kalniņa-Lukaševica uzsver ekonomiskās sadarbības ar Indiju pieaugumu

(18.08.2023.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica piektdien, 18.augustā, parlamentā tikās ar Indijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Tanmaju Lalu (Tanmaya Lal) un pārrunāja abu valstu sadarbībai būtiskus jautājumus.

“Mums ir labs potenciāls attīstīt ekonomiskās saites. Divpusējā tirdzniecība ir sasniegusi rekordaugstu apjomu 2022.gadā. Mums vajadzētu turpināt šo virzienu,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedre un kā īpaši perspektīvas nozares akcentēja sadarbību informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā. Arī vēstnieks bija vienisprātis, atzīmējot Latvijas pieredzi IT sektorā, tostarp kosmosa tehnoloģiju izstrādē.

Abi sarunas dalībnieki atzīmēja arī “Riga TechGirls” dalību Indijas un Eiropas biznesa un ilgtspējas konklāvā šogad un izcēla sieviešu digitālo prasmju attīstīšana kā perspektīvu turpmākās sadarbības jomu. Tāpat puses pārrunāja Latvijas un Indijas iespējamo sadarbību medicīnā, un Z.Kalniņa-Lukaševica kā mūsu valsts prioritāti izcēla biomedicīnu un ar to saistītās jomas.

Pārrunājot Latvijas un Indijas divpusējās attiecības, puses kā būtisku akcentēja parlamentāro saišu stiprināšanu un sadarbību starptautisko organizāciju līmenī. Tāpat Z.Kalniņa-Lukaševica aicināja Indiju atvērt vēstniecību Latvijā, līdz ar to vēl vairāk veicinot politiskās un ekonomiskās attiecības.

Pārrunājot šībrīža starptautisko politisko un drošības situāciju, Saeimas priekšsēdētāja biedre uzsvēra, ka līdzīgi domājošiem partneriem, kas pārstāv demokrātiskas vērtības un principus, ir kopā stingri jāaizstāv noteikumos balstīta starptautiskā kārtība un jāiestājas par taisnīgumu. Tostarp Z.Kalniņa-Lukaševica uzsvēra arī G20 lomu starptautiskās kārtības aizsardzībā un Krievijas atbildības par tās izvērsto pilna mērogu karu pret Ukrainu nodrošināšanā. Nākamais G20 valstu līderu samits septembrī notiks Indijā.

Sarunā Saeimas priekšsēdētāja biedre arī īpaši atzīmēja Eiropas Savienības un Indijas Tirdzniecības un tehnoloģiju padomes izveidi kā instrumentu stratēģisku izaicinājumu risināšanai saistībā ar tirdzniecību, tehnoloģijām un drošību. Z.Kalniņa-Lukaševica arī pauda interesi par iespējamo progresu sarunās par brīvās tirdzniecības līguma noslēgšanu starp Eiropas Savienību un Indiju.

T.Lals darbam Latvijā akreditēts 2021.gada maijā. Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Indiju tika nodibinātas 1991.gada 7.decembrī. Latvijas vēstniecība Indijā atklāta 2015.gadā.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720310572973
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 28.aprīlī