Zanda Kalniņa-Lukaševica: aicinu Austrāliju sadarboties Ukrainas karavīru apmācībā

(01.08.2023.)
Galerija

“Esam gandarīti par Latvijas un Austrālijas aktīvo divpusējo dialogu. Mēs augstu vērtējam Austrālijas ieguldījumu Ukrainas atbalstam arī starptautiskās organizācijās un saskatām iespēju sadarboties vēl ciešāk, tostarp Ukrainas karavīru apmācībā un to individuālā ekipējuma nodrošināšanā,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica otrdien, 1.augustā, tiekoties ar Austrālijas Savienības ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Bernardu Džozefu Filipu (Bernard Joseph Philip). Vēstnieks parlamentā bija ieradies atvadu vizītē.

Z.Kalniņa-Lukaševica uzsvēra Austrālijas un NATO ciešo dialogu reģiona un globālās drošības jautājumos. Puses norādīja, ka kopīgām, vispāratzītām vērtībām un vienotai izpratnei par demokrātiju un noteikumos balstītu starptautisko kārtību ir izšķiroša nozīme. NATO samita Viļņā lēmumi ir būtiski drošības situācijas uzlabošanai reģionā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedre.

Saeimas priekšsēdētāja biedre novērtēja Austrālijas nosūtītā eksperta dalību NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrā, kā arī uzsvēra Austrālijas nozīmīgo lomu patiesas informācijas sniegšanā Indijas un Klusā okeāna reģiona partneriem par Krievijas izvērstā pilna mēroga karu un tā ietekmi globālā mērogā. Z.Kalniņa-Lukaševica aktualizēja arī Krievijas propagandas un dezinformācijas centienus dažādos pasaules reģionos, uzsverot – jācīnās par katru balsi Ukrainas atbalstam ANO Ģenerālajā asamblejā.

Svarīga loma abu valstu tuvināšanā ir plašajai latviešu diasporai Austrālijā, atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja biedre. Z.Kalniņa-Lukaševica un vēstnieks pauda, ka Latvijas vēstniecības atvēršana Austrālijā veicina gan abu valstu divpusējās attiecības, gan dialogu ar citām reģiona valstīm, kā arī sniedz jaunas iespējas sadarbībai ekonomikā, kultūrā un citās jomās.

B.Dž.Filips darbam Latvijā tika akreditēts 2019.gada novembrī un patlaban noslēdz savu kadenci. Vēstnieks rezidē Stokholmā, Zviedrijā. Latvijas un Austrālijas diplomātiskās attiecības nodibinātas 1991.gada 27.augustā. Latvijas vēstniecība tika atvērta 2020.gadā Kanberā, Austrālijā. Tās oficiālā atklāšana notika pagājušā gada augustā.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720310172906
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 28.aprīlī