Ukrainas Verhovna Radas priekšsēdētājs pateicas Latvijas tautai par atbalstu ceļā uz NATO

(09.07.2023.)
VideoGalerija

Ukrainas Verhovna Radas priekšsēdētājs Ruslans Stefančuks (Ruslan Stefanchuk) svētdien, 9.jūlijā, parlamentā tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju Edvardu Smiltēnu, pateicās visai Latvijas tautai par spēcīgo atbalstu Ukrainai, tostarp ceļā uz uzņemšanu NATO, kā arī Latvijas praktisko palīdzību.

“Viļņā nākamnedēļ notiekošais NATO samits noteiks ne tikai mūsu reģiona drošību, bet arī Ukrainas nākotni. Ukraina jau ir nopelnījusi savu vietu Eiropas Savienībā un NATO. Mēs no savas puses – Saeima un valdība – darīsim visu, lai šo atbalstu stiprinātu un katrā solī palīdzētu Ukrainai virzīties straujāk uz priekšu,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs.

“Ciešā sadarbībā mēs strādājam gandrīz katru dienu, apmainoties ar iniciatīvām par to, ko nepieciešams paveikt. Latvijas un tās iedzīvotāju sniegtā palīdzība turpināsies līdz brīdim, kad Ukraina atgūs sev piederošo teritoriju 1991.gada robežās un ne mazāk,” uzsvēra E.Smiltēns. Latvijas atbalsts Ukrainai sasniedzis 1,3 procentus no iekšzemes kopprodukta.

Saeimas priekšsēdētājs pateicās R.Stefančukam un Ukrainas tautai par to, ka viņi aizstāv mūsu kopējās vērtības – brīvību, neatkarību un demokrātiju. “Viņi to dara ar ieročiem rokās, atdodot savas dzīvības un savus mīļos. Tas ir liels upuris mūsu kopīgo vērtību vārdā,” akcentēja E.Smiltēns.

Pēc Saeimas priekšsēdētāja ielūguma Ukrainas Verhovna Radas priekšsēdētājs šovakar apmeklēs Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertu Mežaparkā. R.Stefančuks akcentēja, ka ir liels pagodinājums būt Latvijā tieši šajā brīdī, un tas, ka svētkos jau izskanējusi arī Ukrainas himna, ir dziļi aizkustinošs notikums, kas apliecina solidaritāti un spēku, kas mīt mūsu tautās.  Šajos svētkos Mežaparka estrādē jau koru lielkoncertā tūkstošiem koristu no visas Latvijas vienojās Ukrainas himnā.

Rīt, 10.jūlijā, parlamentā plānota E.Smiltēna, Rīgikogu priekšsēdētāja Lauri Husara (Lauri Hussar), Lietuvas Seima priekšsēdētājas Viktorijas Čmilītes-Nilsenas (Viktorija Čmilytė-Nielsen), Polijas Sejma maršales Elžbetas Vitekas (Elżbieta Witek) un R.Stefančuka  tikšanās. Tās laikā, gatavojoties nākamnedēļ Viļņā gaidāmajam NATO samitam, paredzēts pieņemt kopīgu paziņojumu par atbalstu Ukrainas drošībai un dalībai NATO. Pēc tikšanās notiks spīkeru kopīgs preses brīfings.

 

Preses brīfings

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720309654644
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 28.aprīlī