Saeimas priekšsēdētāja tiekas ar Polijas un Grieķijas vēstniekiem

(07.11.2023.)

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa otrdien, 7.novembrī, parlamentā uzņēma Polijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Moniku Mihališinu (Monika Michaliszyn), kā arī Grieķijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Eftimiju Eftimjadu (Efthymios Efthymiades).

“Polija mums vienmēr ir bijis viens no tuvākajiem partneriem kā drošībā, tā tirdzniecībā,” sarunā ar Polijas vēstnieci akcentēja D.Mieriņa. Arī vēstniece uzsvēra valstu ciešo sadarbību, akcentējot, ka Latvija ir Polijas stratēģiskais partneris un mūsu valstis šodien jo īpaši vieno sadarbība drošības jomā.

Spriežot par atbalstu Ukrainai, Saeimas priekšsēdētāja pateicās Polijai, uzsverot, ka kopā mēs – Baltijas valstis un Polija – esam demonstrējuši līderību, rosinot iniciatīvas un ieturot stingru nostāju pret Krieviju. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra nepieciešamību turpināt virzīt kopīgas iniciatīvas, tostarp sankciju jomā. “Turēsim roku uz pulsa, lai sankcijas būtu iedarbīgas un efektīvas. Sankciju apiešanas iespējas ļauj Krievijai sponsorēt savas militārās spējas,” uzsvēra D.Mieriņa.

Spriežot par Latvijas un Polijas ekonomisko sadarbību, puses pārrunāja infrastruktūras projektu “Rail Baltica” un “Via Baltica” attīstību. “Jūsu pieredze šo projektu turpmākā virzībā būtu ļoti nozīmīga,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, aicinot tajos iesaistīties Polijas uzņēmējus. Tāpat D.Mieriņa un M.Mihališina pārrunāja Latvijas un Polijas sadarbības stiprināšanas iespējas kultūrā un izglītībā.

Atbalsts Ukrainai pārrunāts arī ar Grieķijas vēstnieku, kurš parlamentā bija ieradies atvadu vizītē. Saeimas priekšsēdētāja un vēstnieks bija vienisprātis par principiālu atbalstu Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresiju.

“Mēs nedrīkstam ļaut ņemt virsroku Krievijas agresijai. Nedrīkstam ļaut dominēt dezinformācijai, maldiem un visaptverošam ļaunumam, ko izplata Krievija,” sacīja D.Mieriņa. Akcentējot Latvijas kandidatūru Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomē, Saeimas priekšsēdētāja piebilda, ka mūsu vēsturiskā pieredze ļauj vēl skaidrāk izprast ģeopolitisko situāciju.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās vēstniekam par personīgo ieguldījumu Latvijas un Grieķijas divpusējo attiecību stiprināšanā un pauda pārliecību, ka arī turpmāk attīstīsim ciešos kontaktos starp abām valstīm, tostarp parlamentārā līmenī. Vēstnieks aicināja Saeimā izveidot deputātu grupu sadarbības veicināšanai ar Grieķijas parlamentu, lai vēl vairāk stiprinātu savstarpējos kontaktus.

Tāpat puses pārrunāja tūrisma attīstības iespējas. Kā akcentēja vēstnieks, pēc Covid-19 pandēmijas atkal atjaunojusies tūrisma plūsma starp abām valstīm, ko sekmē tieši avioreisi starp abām valstīm, sniedzot ne vien ieguvumus ekonomikai, bet arī attīstot ciešākus kontaktus starp valstu iedzīvotājiem.

 

Foto no tikšanās ar Polijas vēstnieci: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720312524624
Foto no tikšanās ar Grieķijas vēstnieku: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720312493587
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī