Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa parlamentā uzņem Japānas un Gruzijas vēstniekus

(17.10.2023.)

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa otrdien, 17.oktobrī, tikās ar Japānas un Gruzijas vēstniekiem, kuri parlamentā bija ieradušies iepazīšanās vizītēs.

D.Mieriņa un Japānas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Jasuši Takasi (Yasushi Takase) pārrunāja parlamentārās sadarbības stiprināšanas iespējas. Gan Saeimas priekšsēdētāja, gan vēstnieks bija vienisprātis, ka Latvija un Japāna ir līdzīgi domājošas valstis, ko vieno kopīgas vērtības – demokrātija, brīvība un tiesiskums.

Saeimas priekšsēdētāja un Japānas vēstnieks bija vienisprātis, ka Krievijas agresija pret Ukrainu ir apdraudējums ne vien Eiropas drošībai, bet apdraudējums visai pasaules starptautiskai kārtībai.

“Šobrīd vairāk nekā jebkad agrāk mums ir jābūt kopīgai izpratnei par demokrātijas principiem un vienotai rīcībai. Konflikti pasaulē attīstītās dienu no dienas, un mums jādara viss, lai aizsargātu savas sabiedrības un noturētu mūsu vērtības. Mēs nenogurstoši turpināsim atbalstu Ukrainai un ceram, ka to darīs arī citas valstis. Ne tikai finansiāli, bet arī morāli,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Japāna ir nozīmīgs Latvijas partneris Āzijas-Klusā okeāna reģionā, kas izceļas ar augstiem sasniegumiem tehnoloģiju jomā. Saeimas priekšsēdētāja aicināja Japānas uzņēmējus vairāk iesaistīties ekonomiskās sadarbības projektos mūsu valstī. Kā piemēru D.Mieriņa izcēla arī ātrgaitas dzelzceļa projektu “Rail Baltica”.

Krievijas militārā agresija pret Ukrainu un Eiropas drošība pārrunāta arī sarunā ar Gruzijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Irakli Kurašvili (Irakli Kurashvili). Puses bija vienisprātis, ka Krievijas iebrukums Ukrainā mainījis situāciju Eiropā un visā pasaulē. D.Mieriņa izcēla to, cik būtiski ir pastiprināt Krievijai piemērotās sankcijas un novērst to apiešanu, uzsverot, ka šajā jautājumā ir svarīga nelokāma nostāja - nedrīkst ļaut Krievijai jebkādā veidā iegūt līdzekļus kara finansēšanai.

Sarunas laikā Saeimas priekšsēdētāja apliecināja Latvijas atbalstu Gruzijai tās eirointegrācijas ceļā. “Mēs arī turpmāk esam gatavi palīdzēt Gruzijai pievienoties Eiropas valstu saimei. Arī Latvija ir piedzīvojusi izaicinājumus Eiropas Savienības integrācijas ceļā. Arī mums bija partijas un cilvēki, kas sēja bažas sabiedrībā par smagajām reformām. Tomēr mēs skaidri definējām savu mērķi un apzinājāmies, ka dalība Eiropas Savienībā un NATO sasniedzama caur reformām,” sacīja D.Mieriņa, aicinot Gruziju turpināt īstenot reformas, kas nepieciešamas, lai valsts varētu saņemt Eiropas Savienības kandidātvalsts statusu.

Vēstnieks pateicās par atbalstu eirointegrācijas ceļā un uzsvēra, ka Latvija allaž ir bijis patiess Gruzijas draugs.

 

Foto no tikšanās ar Japānas vēstnieku: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720311980055
Foto no tikšanās ar Gruzijas vēstnieku: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720311980135
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 28.aprīlī