Saeimas priekšsēdētājas biedre Antoņina Ņenaševa ar Nigērijas vēstnieku pārrunā sadarbības stiprināšanas iespējas izglītībā

(12.10.2023.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētājas biedre Antoņina Ņenaševa, ceturtdien, 12.oktobrī, tikās ar Nigērijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Šinu Fataju Alegi (Shina Fatai Alege) un pārrunāja iespējas stiprināt sadarbību izglītībā, tostarp veicinot studentu apmaiņu. Vēstnieks parlamentā bija ieradies atvadu vizītē.

Izceļot izglītības iespējas Latvijā, vēstnieks uzsvēra, ka aktīvāka studentu apmaiņa sniegtu ieguvumus abām valstīm. Saeimas priekšsēdētājas biedre akcentēja, ka augstākās izglītības iestādes Latvijā ir atvērtas ciešākiem kontaktiem un kā īpaši perspektīvas studiju jomas izcēla informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, kā arī biotehnoloģijas.

A.Ņenaševa un vēstnieks pārrunāja arī ciešākas sadarbības iespējas ekonomikā, attīstot dialogu starp uzņēmējiem. Tāpat pārrunātas iespējas uzsākt sarunas par dubultnodokļu konvenciju.

Saeimas priekšsēdētājas biedre un vēstnieks bija vienisprātis, ka būtisku ieguldījumu sniegtu kontakti starp abu valstu tirdzniecības un rūpniecības kamerām. Nigērija ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas tirdzniecības partneriem Āfrikā. Tirdzniecība starp abām valstīm pēdējo gadu laikā piedzīvojusi ievērojamu izaugsmi, pieaugot par vairāk nekā 12 reizēm, un 95 procentus no Latvijas eksportētajām precēm veido graudaugu produkti. Tikmēr imports saglabājas salīdzinoši zems, pārsvarā tā ir kafija un tēja.

Puses pārrunāja arī Krievijas karu Ukrainā un tā ietekmi uz procesiem visā pasaulē. A.Ņenaševa pateicās Nigērijai par atbalstu Ukrainai un uzsvēra suverenitāti un teritoriālo integritāti kā vienu no būtiskākajām vērtībām un principiem starptautiskajās attiecībās.

Saeimas priekšsēdētājas biedre pateicās vēstniekam par ieguldījumu valstu divpusējo attiecību stiprināšanā.

Diplomātiskās attiecības starp abām valstīm nodibinātas 2001.gadā. Šina Fatajs Alegi darbam Latvijā akreditēts 2022.gada 7.februārī. Vēstnieks rezidēja Lietuvas galvaspilsētā Viļņā un amata pienākumus pildīja ne vien Latvijā un Lietuvā, bet arī Igaunijā, Gruzijā, Moldovā un Ukrainā.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720311877988
Izmantošanas noteikumi: https://saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 28.aprīlī