Saeimu iepazīšanās vizīte apmeklē Čehijas, Ungārijas un Dānijas vēstnieki

(10.10.2023.)

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa otrdien, 10.oktobrī, tikās ar Čehijas, Ungārijas un Dānijas jaunajiem vēstniekiem, kuri parlamentā bija ieradušies iepazīšanās vizītē.

Tiekoties ar Čehijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Martinu Vīteku (Martin Vítek), D.Mieriņa pauda gandarījumu par Latvijas un Čehijas ciešo sadarbību gan aizsardzībā, gan palīdzībā Ukrainai. “Mūsu ārpolitikā mēs redzam vienotu izpratni par palīdzību Ukrainai, tostarp tālāku virzību Ukrainas iestāšanās procesam NATO un Eiropas Savienībā. Mēs ļoti labi saprotam, kāda ir Krievija, uz ko tā ir spējīga. Tas ar katru dienu arvien vairāk nostiprinās arī citu valstu izpratnē. Un tas ir arī mūsu galvenais uzdevums – parādīt, ka demokrātija ir jānosargā arī pie mums, palīdzot Ukrainai.”

Puses pārrunāja arī Latvijas un Čehijas pieredzi, stiprinot savu valstu drošību, tostarp ieguldot aizsardzībā, kā arī pievērsās jautājumam par Krievijai piemērotajām sankcijām un to efektivitāti.  

Sarunā ar Ungārijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Ģerģu Urkuti (György Urkuti) Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka “tikpat svarīgi, cik atbalstīt Ukrainu finansiālā ziņā vai ar kādiem ieročiem, ir arī demonstrēt kopējo visas Eiropas vienoto nostāju. Mums ir jādara viss, lai paātrinātu Ukrainas uzvaru”.

Pārrunājot Latvijas šī brīža prioritātes, kā arī iespējamos virzienus sadarbības stiprināšanai ar Ungāriju, D.Mieriņa akcentēja aizsardzību, veselību un izglītību. Tāpat sarunā izcelta enerģētiskā neatkarība un zaļā enerģija.

Tiekoties ar Dānijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Mortenu Jespersenu (Morten Jespersen), Saeimas priekšsēdētāja kā vienu no šī brīža aktuālākajām sadarbības prioritātēm izcēla enerģētisko drošību. Tāpat D.Mieriņa akcentēja, ka “Baltijas jūras drošība ir mūsu kopējā prioritāte. Mums ir jāveicina diskusijas par to, kā nodrošināt tās kā stratēģiskās infrastruktūras aizsardzību Baltijas jūrā”.

Vēstnieks pauda atzinību Latvijas iecerei līdz 2027.gadam aizsardzībā ieguldīt trīs procentus no iekšzemes kopprodukta. “Mēs esam NATO dalībvalsts, un nepieciešamības gadījumā mums nāks palīgā, bet mums arī pašiem ir jādara viss maksimālais, lai spētu nosargāt savas robežas un valsti, ne tikai paļaujoties uz sabiedrotajiem,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, akcentējot arī Baltkrievijas aktivitātes uz mūsu valsts robežas. D.Mieriņa pateicās Dānijai par pieņemto lēmumu no nākamā gada izvietot dāņu karavīru bataljonu Latvijā.

 

Foto no tikšanās ar Čehijas vēstnieku: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720311824571
Foto no tikšanās ar Ungārijas vēstnieku: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720311843509
Foto no tikšanās ar Dānijas vēstnieku: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720311845074
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī