Saeimas priekšsēdētāja ar Ķīnas vēstnieku pārrunā veiksmīgo sadarbību

(10.07.2015.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece piektdien, 10.jūlijā, Saeimas namā tikās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Jangu Guocjangu (Guoqiang Yang), kurš bija ieradies atvadu vizītē. Tikšanās laikā pārrunāts vēstnieka kadences laikā paveiktais, kā arī abu valstu sadarbība ekonomikā, kultūrā un izglītībā.

I.Mūrniece attiecības starp abām valstīm raksturoja kā stabilas un konstruktīvas, izceļot sadarbību ekonomikas jomā. Saeimas priekšsēdētāja pateicās vēstniekam par aktīvo personisko iesaisti, veicinot Latvijas gaļas un piena produkcijas sertifikāciju un ienākšanu Ķīnas tirgū. Lai arī tirdzniecības apjoms starp abām valstīm jau patlaban stabili pieaug, amatpersonas bija vienisprātis, ka ir potenciāls paplašināt sadarbību tirdzniecības un investīciju jomā.

Ķīnas puse ir ieinteresēta sadarbībā mašīnbūves un elektrotehnikas jomā, kā arī noderīga būtu Latvijas pieredze vides aizsardzības jomā, uzsvēra vēstnieks. Viņš norādīja, ka Ķīna turpina attīstīt Jaunā Zīda ceļa iniciatīvu (New Silk Road Initiative), kas varētu dot pienesumu arī Latvijas transporta un loģistikas sektoram.

Viena no Latvijas prioritātēm ir izglītības eksporta veicināšana. I.Mūrniece izteica gandarījumu par Konfūcija institūta darbu Latvijas Universitātē un pieaugošo interesi par ķīniešu valodu un kultūru, par ko liecina arī institūta jaunākās filiāles atvēršana Smiltenē.

Diplomātiskās attiecības starp Latvijas Republiku un Ķīnas Tautas Republiku nodibinātas 1991.gada 12.septembrī, bet Ķīnas vēstniecība Rīgā tika atvērta 1994.gada augustā. Jangs Guocjangs savas valsts diplomātiskā pārstāvja pienākumus Latvijā pildīja kopš 2013.gada.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157653369645013
Video: https://www.youtube.com/watch?v=3Bc88iTrrMY
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima