Āboltiņa Šveices prezidentam: Latvijas un Šveices attiecības jau vēsturiski raksturo cieša draudzība

(11.09.2014.)
VideoGalerija

Latvijas un Šveices divpusējās attiecības jau vēsturiski raksturo cieša draudzība, bet mūsu valsts Satversmes tēvi, strādājot pie Latvijas pamatlikuma, iedvesmu guva arī no Šveices konstitūcijas. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ceturtdien, 11.septembrī, Saeimas namā tiekoties ar Šveices Konfederācijas prezidentu Didjē Burkhalteru (Didier Burkhalter). Saeimas priekšsēdētāja arī norādīja, ka šī tikšanās notiek zīmīgā datumā – latviešu dzejnieka un dramaturga Raiņa dzimšanas dienā, kurš tieši emigrācijas gados Šveices pilsētā Lugāno radījis savas izcilākās lugas.

 Raksturojot sadarbību starp abu valstu likumdevējiem, S.Āboltiņa uzsvēra, ka aizvadītajās desmitgadēs ir izveidojusies cieša Latvijas un Šveices parlamentu sadarbība nozaru komisiju līmenī. S.Āboltiņa augstu novērtēja asociācijas „Pro Baltikum” aktīvo darbu, veicinot Šveices un Baltijas reģiona sadarbību politikas, kultūras un zinātnes jomā. Latvijas parlamentā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Šveices kolēģiem, bet oktobrī gaidāma Šveices parlamenta Ārlietu komisijas delegācijas vizīte Saeimā.

Sarunā Saeimas priekšsēdētāja informēja, ka Latvija intensīvi gatavojas savai pirmajai prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē. Jau ir sākusies mūsu trio prezidentūra, Itālijai uzņemoties Padomes darba vadību. Viens no centrālajiem mūsu prezidentūras jautājumiem būs turpmākā sadarbība ar Austrumu partnerības valstīm, akcentēja S.Āboltiņa, uzsverot, ka Latvija konstanti atbalsta ES kaimiņvalstu demokratizācijas procesu. Savukārt D. Burkhalters atzīmēja, ka Šveice ir ieinteresēta ciešā sadarbībā ar Latviju kā ES prezidējošo valsti, ņemot vērā vēlmi pabeigt sarunas par institucionālo ietvaru turpmākais Šveices un ES sadarbībai.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās par līdz šim Latvijas un Šveices sadarbības programmas ietvaros īstenotajiem projektiem, kas ļāvuši Latvijas skolas apgādāt ar jauniem autobusiem un modernizēt tiesu sēžu zāles. Šveices prezidents atzina, ka šīs programmas ietvaros turpmāk varētu atbalstīt projektus izglītības jomā. Arī S.Āboltiņa atzīmēja, ka esam ieinteresēti sadarbībā ar Šveici profesionālās izglītības attīstībā.

Pārrunājot situāciju Ukrainā, Saeimas priekšsēdētāja vēlreiz apliecināja, ka Latvija nosoda Krievijas bruņoto spēku iebrukumu šajā Eiropas Savienības austrumu robežas valstī. Atklāta agresija pret Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti grauj starptautisko tiesību pamatus un apdraud mieru un stabilitāti visā Eiropā, norādīja S.Āboltiņa. Uzsverot sarežģīto situāciju, kas izveidojusies Ukrainā un starptautiskajās attiecībās, D.Burkhalters uzsvēra politiskā dialoga nepieciešamību starp galvenajām konfliktā iesaistītajām pusēm un nepieciešamību izvairīties no situācijas turpmākas eskalācijas.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja pauda prieku, ka šveicieši šogad, kad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, aktīvi apmeklē mūsu valsti, un atzīmēja – viens no spilgtākajiem kultūras pasākumiem šogad bija Pasaules koru olimpiāde, kurā piedalījās arī seši kori no Šveices. 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157647073349208/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=l5Gih6XCeYM&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima