Āboltiņa Saeimā sveic jauno Baltkrievijas vēstnieci

(10.12.2013.)
VideoGalerija

Latviju un Baltkrieviju vieno labas kaimiņattiecības, un mums ir pamats attīstīt sadarbību tajās jomās, kurās abu valstu uzskati un intereses sakrīt. Latvija ir ieinteresēta veidot aktīvāku sadarbību, jo abas valstis vieno gan ģeogrāfiska robeža, gan vēsturiskās saites un kontakti starp iedzīvotājiem. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, otrdien, 10.decembrī, Saeimas namā tiekoties ar Baltkrievijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Marinu Dolgopolovu (Marina Dolgopolova). Vēstniece parlamentā bija ieradusies iepazīšanās vizītē.

Puses atzīmēja, ka pēdējā laikā aktivizējies gan valstu politiskais dialogs, gan kontakti starp cilvēkiem, par ko liecina izsniegto vīzu skaita pieaugums. S.Āboltiņa akcentēja, ka Saeimas deputātu grupa sadarbībai ar Baltkrievijas parlamentu ir viena no skaitliski lielākajām, un tajā iesaistījušies deputāti no visām frakcijām.

Vēstniece uzsvēra, ka Baltkrievijas puse ir ieinteresēta konkrētu abpusējo projektu īstenošanā, piemēram, pierobežas infrastruktūras attīstībā, tādējādi veidojot vidi, kas veicinās ekonomikas attīstību abās valstīs. Savukārt S.Āboltiņa kā nozīmīgus minēja arī pasākumus vīzu režīma atvieglošanai, kas pavērtu plašākas iespējas abu valstu iedzīvotājiem apmeklēt kaimiņvalsti.

Kā būtisku platformu Eiropas Savienības (ES) un Baltkrievijas sadarbībai Saeimas priekšsēdētāja minēja Austrumu partnerību, atzīstot, ka Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts ir ieinteresēta, lai Baltkrievija aktīvāk iesaistītos Austrumu partnerības iniciatīvās. M.Dolgopolova atzina – baltkrievi sevi redz kā eiropeisku nāciju un pauda cerību, ka Austrumu partnerība būs viena no mūsu valsts prioritātēm, 2015.gadā uzņemoties prezidentūru ES Padomē. Viņa uzsvēra – kaimiņvalstis vislabāk izprot partneru vēsturisko un objektīvo situāciju, un Baltkrievijai ir būtiski, lai progress ES attiecībās ar Austrumu partnerības valstīm būtu viena no Latvijas prezidentūras prioritātēm. 

Kā nozīmīgu abu valstu sadarbības aspektu Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra kultūras saites un atgādināja, ka jau pēc nepilna mēneša Rīgas kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. S.Āboltiņa aicināja Baltkrievijas pusi pilnvērtīgi izmantot šī notikuma sniegtās iespējas, piemēram, piedaloties Pasaules koru olimpiādē un izbaudot piesātināto pasākumu programmu.

Tāpat S.Āboltiņa novēlēja veiksmīgi aizvadīt pasaules čempionātu hokejā, kas nākamgad notiks Baltkrievijā, uzsverot, ka to tradicionāli apmeklēs arī daudzi mūsu hokeja izlases līdzjutēji. 

M.Dolgopolova savas valsts ārlietu dienestā darbu sāka 2000.gadā un iepriekš bijusi arī Baltkrievijas vēstniece Armēnijā.


Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157638542170546/
Video:https://www.youtube.com/watch?v=hYlQGkLZbLQ&feature=c4-overview&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 13.maijā
13:50  Saeimas Prezidija sēde