Inese Lībiņa-Egnere Saeimā tiekas ar jauno Dienvidkorejas vēstnieku

(03.12.2013.)
VideoGalerija

„Latvijas un Dienvidkorejas divpusējās attiecībās šis ir vēsturiski nozīmīgs laiks – tieši šajās dienās mūsu valsts galvaspilsētā Rīgā tiek atvērta Korejas Republikas vēstniecība. Tas abām valstīm paver jaunas sadarbības iespējas.” To Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra, otrdien, 3.decembrī, Saeimas namā tiekoties ar Korejas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Sonu Sunghvanu (Son Sung-hwan).

Raksturojot abu valstu divpusējās attiecības, I.Lībiņa Egnere sacīja, ka Latviju un Dienvidkoreju vieno līdzīga vēsturiskā pieredze un tas abu valstu iedzīvotājiem ļauj labāk izprast citam citu, turklāt abas valstis saista kāds zīmīgs notikums, proti, Latvija Apvienotajām Nācijām pievienojās 1991.gadā – tajā pašā dienā, kad Korejas Republika.

I.Lībiņa-Egnere sarunā akcentēja sadarbības starptautiskajās organizācijās nozīmi un atgādināja, ka šī gada maijā mūsu valsts saņēma uzaicinājumu sākt pievienošanās sarunas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD), un informēja par Latvijas apņemšanos kļūt par pilntiesīgu OECD dalībvalsti 2015.gadā. Vēstnieks apliecināja Dienvidkorejas atbalstu šādam Latvijas solim.

Tikšanās laikā pārrunājot sadarbību starp parlamentiem, Saeimas priekšsēdētajas biedre sacīja, ka pēdējos gados abu valstu attiecības pieredzējušas intensīvu politisko dialogu, tādējādi stiprinot kontaktus arī starp abu valstu parlamentāriešiem. Saeimu un Dienvidkorejas Nacionālo Asambleju vieno laba sadarbība, to apliecina arī nesenā abu valstu parlamentu augstāko amatpersonu vizīšu apmaiņa, sacīja I.Lībiņa-Egnere. Vienlaikus viņa informēja jauno vēstnieku, ka Latvijas parlamentā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Dienvidkorejas parlamentāriešiem.

Puses bija vienisprātis, ka Latvijai un Dienvidkorejai ir liels potenciāls ekonomikas sadarbības stiprināšanai. Latvija izdevīgā ģeogrāfiskā novietojuma dēļ var kalpot kā tilts starp austrumiem un rietumiem un kā izeja uz Krievijas un NVS valstu tirgiem, sacīja I.Lībiņa-Egnere. Turklāt abām valstīm ir visi nepieciešamie priekšnoteikumi sadarbības veicināšanai – noslēgts līgums par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību, konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu, kā pastāv bezvīzu režīms.

Saeimas priekšsēdētājas biedre tikšanās laikā sacīja, ka Latvija ir atvērta investīcijām no Dienvidkorejas un pauda cerību, ka arī citi uzņēmumi sekos lieliskajiem tādu Dienvidkorejas zīmolu kā Samsung Electronics un LG piemēriem, nostiprinot uzņēmējdarbību Latvijā.

Sarunas noslēgumā I.Lībiņa-Egnere informēja jauno vēstnieku, ka mūsu valstī tuvākajā laikā gaidāmi vairāki nozīmīgi notikumi – 2015.gada pirmajā pusē Latvija pirmo reizi uzņemsies prezidējošās valsts Eiropas Savienības Padomē pienākumus, savukārt jau pēc nepilna mēneša Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Vēstnieks sacīja, ka Dienvidkoreja šajā laikā izmantos iespēju plašāk iepazīstināt ar savas valsts kultūru.

Tāpat Saeimas priekšsēdētājas biedre sacīja, ka S.Sunghvans, tāpat kā citu valstu vēstnieki, būs aicināts piedalīties ikgadējās Latvijas parlamenta ārlietu debatēs nākamā gada janvārī.

S.Sunghvans ir karjeras diplomāts, kurš darbu savas valsts ārlietu dienestā sācis 1977.gadā un ieņēmis virkni amatu, tostarp strādājis savas valsts diplomātiskajās pārstāvniecībās Amerikas Savienotajās Valstīs, Krievijā un Kazahstānā.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157638314538176/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 10.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas, Vides, klimata apakškomisijas un Pasaules Dabas Fonda rīkotā konference “Latvijas ūdeņu ilgtspēja un kā to panākt?”