Saeimas priekšsēdētāja Saeimā sveic jauno Slovākijas vēstnieku

(23.10.2013.)
VideoGalerija

„Latvija un Slovākija ir partneri ne vien kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalstis, arī divpusējās attiecības starp abām valstīm ir labas, un pastāv potenciāls sadarbības veicināšanai arī starp Latvijas un Slovākijas likumdevējiem.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, trešdien, 23.oktobrī, tiekoties ar Slovākijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Peteru Hatjaru (Peter Hatiar). Vēstnieks Saeimas namā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Latvijai un Slovākijai kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir būtiski sadarboties arī ES jautājumos, jo, ģeogrāfiski nelielām valstīm runājot vienā balsī, tās var tapt labāk sadzirdētas, sacīja S.Āboltiņa.

Savukārt P.Hatjars sacīja, ka Latviju un Slovākiju vieno laba sadarbība arī starp abu valstu valdības vadītājiem un Valsts prezidentiem. Puses bija vienisprātis - parlamentārā līmenī jāveicina ciešāka sadarbība starp nozaru komisijām, īpaši akcentējot Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas. P.Hatjars aicināja Saeimas priekšsēdētāju vizītē apmeklēt Slovākiju.

Informējot vēstnieku par gaidāmo Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē 2015.gada pirmajā pusē, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija ir uzsākusi gatavošanos šim nozīmīgajam notikumam un pauda cerību, ka Latvijas pieredze, uzņemoties prezidējošās valsts pienākumus, būs noderīga arī Slovākijai, gatavojoties savai pirmajai prezidentūrai 2016.gada otrajā pusē.

Tikšanās laikā pārrunājot situāciju Latvijas tautsaimniecībā, Saeimas priekšsēdētāja akcentēja vienotās ES valūtas eiro ieviešanu nākamā gada sākumā. Sarunā S.Āboltiņa uzsvēra eiro ieviešanas priekšrocības, tostarp ekonomikas stabilitāti. Savukārt vēstnieks apsveica Latviju ar gatavību pievienoties eirozonai un uzaicinājumu sākt pievienošanās sarunas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD). Vienlaikus vēstnieks apliecināja Slovākijas kā OECD dalībvalsts gatavību dalīties uzkrātajā pieredzē.

Saeimas priekšsēdētāja informēja P.Hatjaru, ka viņa kadences laikā Latvijā vēstniekam būs iespēja kopā ar mums atzīmēt vairākus nozīmīgus notikumus, tostarp Rīgas kļūšanu par Eiropas kultūras galvaspilsētu nākamgad. Vēstnieks apliecināja Slovākijas interesi piedalīties šajā nozīmīgajā notikumā, jo viņa valsts vēlas veicināt sadarbību arī starp Latvijas un Slovākijas galvaspilsētām.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka P.Hatjars, tāpat kā citu valstu vēstnieki, būs aicināts piedalīties Saeimas svinīgajā sēdē 18.novembrī, kā arī ikgadējās Latvijas parlamenta ārlietu debatēs nākamā gada janvārī.
P.Hatjars ir karjeras diplomāts, kurš ieņēmis virkni amatu savas valsts Ārlietu ministrijā. Tāpat jaunais vēstnieks strādājis Slovākijas diplomātiskajās pārstāvniecībās Ungārijā un Čehijā.

 

Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157636862163954/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=l-r8WNU19us&feature=c4-overview&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”