Solvita Āboltiņa Izraēlas prezidentam: ebreju kopiena ir dinamiska un neatņemama Latvijas sabiedrības daļa

(30.07.2013.)
VideoGalerija

„Ebreju kopiena ir kļuvusi par dinamisku un neatņemamu Latvijas sabiedrības daļu. Ir ļoti svarīgi, lai Latvijā visu tautību cilvēki justos komfortabli, varētu saglabāt un kopt savu kultūru un tradīcijas, reizē esot lojāli mūsu Latvijas valstiskumam un neatkarībai”, norādīja S.Āboltiņa, otrdien, 30.jūlijā, Saeimas namā tiekoties ar Izraēlas Valsts prezidentu Šimonu Peresu (Shimon Peres), kurš Latviju apmeklē valsts vizītē. Saeimas priekšsēdētāja sarunā uzsvēra, ka Latvijā dzīvo Baltijas valstīs otrā lielākā ebreju kopiena, kurai pērn atzīmējām 450.gadskārtu.

„Ir pagājuši divdesmit gadi kopš Latvijas un Izraēlas diplomātisko attiecību nodibināšanas, un šajā salīdzinoši īsajā laika posmā esam attīstījuši aktīvu politisko dialogu, izveidojuši ciešu sadarbību izglītībā un kultūrā, kā arī attīstījuši tirdzniecības sakarus. Esmu pārliecināta, ka arī šī vizīte sniegs būtisku pienesumu, veidojot kontaktus starp mūsu valstīm un cilvēkiem,” raksturojot valstu divpusējās attiecības, uzsvēra parlamenta priekšsēdētaja.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka Latvijas valdība un pašvaldības atbalsta virkni ebreju kopienas aktivitāšu un projektu, tostarp piešķirot līdzekļus Rīgas sinagogas atjaunošanai, kā arī rodot piemērotas telpas Rīgas Ebreju vidusskolai un muzejam „Ebreji Latvijā”. S.Āboltiņa apauda gandarījumu, ka Š.Peress vizītes ietvaros šodien oficiāli atklās Žaņa Lipkes memoriālu – veltījumu latvietim, kurš Otrā pasaules kara laikā, riskējot ar savu un tuvinieku dzīvību, izglāba vairāk nekā 50 ebrejus. „Esmu pārliecināta, ka šis kļūs par nozīmīgu pilsētvides objektu, kas gan rīdziniekiem, gan pilsētas viesiem atgādinās par nežēlīgajiem pagātnes notikumiem, ko kara laikā piedzīvoja mūsu pilsēta un valsts,” pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Pārrunājot divpusējās attiecības, kā nozīmīgu instrumentu to veidošanā Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra sadarbību starp abu valstu parlamentāriešiem. Saeimā jau 17 gadus ir aktīva deputātu grupa sadarbībai ar Izraēlas parlamentu, kuru vada Boriss Cilevičs. Arī Saeimas nozaru komisijas ir ieinteresētas vizītē uzņemt savus kolēģus no Kneseta. Kā perspektīvu amatpersonas minēja sadarbību komerciālajā jomā, zinātnē un kultūrā.

Pievēršoties sadarbībai ekonomikā, amatpersonas bija vienisprātis, ka pastāv labs potenciāls biznesa kontaktu, investīciju un savstarpējās tirdzniecības attīstībai. Kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas abas valstis ir noslēgušas 15 līgumus, bet Rīgu un Telavivu savieno tiešā aviosatiksme, kas atvieglo arī Latvijas un Izraēlas uzņēmēju sadarbību. Lai arī abu valstu savstarpējā tirdzniecība pērn būtiski pieaugusi, sasniedzot 34 miljonus eiro, tirdzniecības apgrozījums neatspoguļo patieso biznesa sadarbības potenciālu, sacīja S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja sarunā atzīmēja, ka nākamgad apritēs desmit gadi, kopš Latvija ir Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsts, bet 2015.gada pirmajā pusē pārņemsim ES prezidentūru. Latvijai kā nelielai valstij tā ir iespēja piedāvāt Eiropai gudrus risinājumus un demonstrēt, ka spējam būt līdzvērtīgi partneri ES dibinātājvalstīm.

Kā salīdzinoši jauna demokrātija Latvija jūt morālu pienākumu dalīties savā pieredzē ar citām bijušajām Padomju Savienības valstīm, palīdzot tām stiprināt demokrātiju un likuma varu, kā arī veicināt eirointegrācijas procesus, norādīja S.Āboltiņa. Tādēļ viena no prezidentūras prioritātēm acīmredzot būs saistīta ar Austrumu partnerību un Latvijas prezidentūras laikā Rīgā varētu notikt arī nākamais Austrumu partnerības samits, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Tikšanās laikā pārrunāta arī situācijas attīstība Tuvajos Austrumos. Puses pauda gandarījumu, ka Vašingtonā šajās dienās atsāktas tiešas miera sarunas starp Izraēlu un Palestīnu. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija atbalsta divu valstu risinājumu un iestājas par Palestīnas valsts izveidi, kas līdz ar Izraēlu baudītu mieru un drošību. „Latvija rūpīgi seko notikumu attīstībai Tuvajos Austrumos un uzsver nepieciešamību ikvienu konfliktu noregulēt mierīgā ceļā,” Izraēlas prezidentam uzsvēra S.Āboltiņa.



Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157634859338786/with/9397794057/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=KCZlbjA1kvg 
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”