Saeimā viesojas Turcijas ES lietu ministrs

(10.11.2011.)

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks un Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica ceturtdien, 10.novembrī, tikās ar Turcijas Republikas Eiropas Savienības (ES) lietu ministru un pievienošanās Eiropas Savienībai sarunu vadītāju Egemenu Bagišu (Egemen Bağış). Tikšanās laikā pārrunātas abu valstu politiskās un ekonomiskās sadarbības perspektīvas, kā arī Turcijas ES iestāšanās sarunu gaita.   

Sveicot viesi Saeimā, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks Latvijas un Turcijas divpusējās attiecības raksturoja kā lieliskas, ar labu izaugsmes potenciālu.

Puses pauda gandarījumu par līdzšinējo abu valstu ekonomiskās sadarbības attīstību – Latvijas eksports uz Turciju šī gada otrajā ceturksnī attiecībā pret tādu pašu laika periodu 2010.gadā pieaudzis par vairāk nekā 300 procentiem. Kā īpaši perspektīva sarunā tika akcentēta ekonomiskā sadarbība enerģētikas un celtniecības nozarēs, kurās Turcijai ir liela pieredze.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica sarunas gaitā pauda atbalstu Turcijas ceļam uz iestāšanos Eiropas Savienībai. Latvija konsekventi atbalstījusi Turcijas dalību ES un paplašināšanās procesam kopumā, un šī mūsu valsts nostāja nemainās, apliecināja Z.Kalniņa-Lukaševica. Komisijas priekšsēdētāja pauda cerību par sekmīgu Turcijas iestāšanās sarunu tālāku virzību.  

Turcijas ceļš uz ES bijis ļoti garš – Turcija vairāk nekā piecdesmit gadus pacietīgi gaidījusi tikai ES iestāšanās sarunu uzsākšanu vien, sarunā atzina E.Bagišs. ES lietu ministrs pauda nožēlu, ka patlaban daudzās atvērtajās sarunu sadaļās progress nav vērojams un daudzas sadaļas ir bloķētas.

Tomēr ES integrācijas procesa gaitā veiktās reformas primāri ir nozīmīgas pašai Turcijai un no tām lielākie ieguvēji ir valsts iedzīvotāji, atzina E.Bagišs. Ministrs arī pauda pārliecību, ka, Turcijai ar katru gadu kļūstot aizvien ekonomiski un arī ārpolitiski spēcīgākai, palielināsies arī nepieciešamība pēc tās dalības Eiropas Savienībā. Turcija ES kļūs aizvien pievilcīgāka gan kā strauji augošs tirgus, gan sekulāras un demokrātiskas musulmaņu valsts paraugs sarunās ar islāma pasauli, pauda ministrs.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157627972393477/with/6332178216/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima