Vides apakškomisija rosina paplašināt laukmales joslas, lai mazinātu ar pesticīdu lietošanu saistītus riskus lauku māju tuvumā

(23.04.2024.)
Galerija

“Mums ir jārod kompromiss, lai ievērotu iedzīvotāju tiesības dzīvot tīrā vidē un sabalansētu tās ar lauksaimnieku, ražotāju interesēm,” otrdien, 23.aprīlī, apakškomisijas sēdē pauda Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas priekšsēdētāja Jana Simanovska.

Deputāti sēdē sprieda par pesticīdu patēriņa tendencēm Latvijā, pasākumiem ar to lietošanu saistītu risku samazināšanai un 10 430 pilsoņu kolektīvo iesniegumu “Par aizliegumu lietot pesticīdus apdzīvoto lauku māju tuvumā”.

Apakškomisija lēma aicināt atbildīgās ministrijas un iestādes izvērtēt iespējas paplašināt laukmales joslas. Šobrīd noteikts, ka laukmale ir divus līdz 20 metrus plata ražošanā neizmantota josla ar zālāju, savvaļas ziedu vai tamlīdzīgu augu segumu, un par tās ieviešanu lauksaimnieki var saņemt subsīdijas, pauda deputāti.

Paplašinot laukmales un ierobežojot tajās pesticīdu lietošanu, tiktu ņemtas vērā gan iedzīvotāju intereses, kuri iebilst par augu aizsardzības līdzekļu lietošanu tiešā dzīvojamo māju tuvumā, gan lauksaimnieku intereses, sprieda apakškomisija.

Tāpat deputāti aicināja izstrādāt regulējumu, kas paredz, ka zemes īpašniekam vai izmantotājam par plānoto augu aizsardzības līdzekļu izmantošanu jāinformē apdzīvoto lauku māju īpašnieki, kuru mājas atrodas līdz 100 metriem no pesticīdu lietošanas vietas un kuri ir izteikuši šādu vēlmi. Apakškomisija sprieda, ka to iespējams nodrošināt, izmantojot jau esošos elektroniskos risinājumus un informācijas sistēmas, kuras izmanto lauksaimnieki.

Apakškomisija aicināja atbildīgās ministrijas arī paredzēt papildu līdzekļus vides un pārtikas monitoringam, kā arī pētījumu veikšanai, informē J.Simanovska. Vienlaikus apakškomisijas priekšsēdētāja aicināja atbildīgās iestādes nesarežģīt procesus un neradīt lieku birokrātiju.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 4.maijā
09:45  Saeimas Prezidija sēde
10:30  Svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa
12:00  Saeimas svinīgā sēde par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai
13:15  Kopīga fotografēšanās
14:00  Baltā galdauta svētki ar 4. maija Deklarācijas kluba biedriem