Atskatoties uz Latvijas dalības NATO 20 gadiem, Saeimas deputāti viesojas Ādažu militārajā bāzē

(30.04.2024.)
Galerija

Saeimas deputāti otrdien, 30.aprīlī, apmeklēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) militāro bāzi Ādažos un kopā ar karavīriem atskatījās uz Latvijas dalības NATO 20 gadiem – bruņoto spēku attīstību un modernizāciju, mūsu karavīru un sabiedroto ieguldījumu Latvijas drošības stiprināšanā. Aizsardzības ministrija arī iepazīstināja ar aktuālajiem darbiem un nākotnes izaicinājumiem nākamajiem 12 gadiem, bet NBS pārstāvji informēja par NATO brigādes veidošanas progresu Latvijā.

“Paldies mūsu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem par darbu. Redzot paveikto, mēs jūtamies drošībā un pasargāti, ir gandarījums par redzēto un pārliecība, ka kopā ar NATO partneriem mēs spējam sargāt savu valsti no pirmā centimetra,” uzsver Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa.

Savukārt Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis akcentē, ka NATO ieguldījums Latvijas drošības stiprināšanā šo gadu laikā ir bijis neatsverams. “Nav nekādu šaubu par NATO kolektīvās aizsardzības spējām nodrošināt Latvijas teritorijas aizsardzību. Paldies gan mūsu karavīriem, gan sabiedrotajiem par ieguldījumu un darbu, sargājot mūsu valsti, mieru un demokrātiju. Latvija turpinās stiprināt savas aizsardzības spējas, kā arī papildināt un atjaunot militāro tehniku un ekipējumu.”

R.Bergmanis atzīmē, ka šodien Aizsardzības komisijas deputāti tikās arī ar Valsts aizsardzības dienesta karavīriem, kuri kopš pagājušā gada jūlija brīvprātīgi piedalās valsts aizsardzības stiprināšanā un drīz noslēgs 11 mēnešu ilgušo dienestu.

Vizītes laikā Saeimas deputāti iepazinās ar Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes attīstību un NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas ieguldījumu, kā arī izmēģināja Latvijas un sabiedroto militāro tehniku un ekipējumu. Deputāti arī izbrauca ar bruņutransportieri “Patria”, kas ir taktiskais kājnieku pārvadāšanas līdzeklis, un drīzumā plānots uzsākt bruņutransportieru pilna cikla ražošanu Latvijā.

Tāpat deputāti piedalījās atceres brīdī pie kritušo Latvijas karavīru pieminekļa, noliekot sveces un pieminot karavīrus, kuri ziedojoši savas dzīvības.

Saeimas deputāti Ādažus apmeklēja pēc parlamenta Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas iniciatīvas, lai stiprinātu parlamenta saikni ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un NATO sabiedroto kontingentu Latvijā, kā arī uzsvērtu karavīru ieguldījumu mūsu drošības stiprināšanā.

Latvija par pilntiesīgu Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsti kļuva 2004.gada 29.martā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 16.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 16.maija kārtējā sēde
10:30  Izstādes "Nācijas simbols. Ukraiņu višivanka" atklāšana
17:00  2024.gada 16.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem