Līdzšinējo pieeju veselības aprūpes finansēšanā saglabās līdz 2025.gada beigām

(14.03.2024.)

Līdz 2025.gada 31.decembrim saglabās līdzšinējo pieeju veselības aprūpes finansēšanā, proti, veselības aprūpes pakalpojumus valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros līdz šim datumam varēs saņemt neatkarīgi no veiktajām iemaksām. To paredz grozījumi, ko ceturtdien, 14.martā, kā steidzamus pieņēma Saeima. 

Iepriekš bija plānots, ka no šā gada 1.jūlija personas, kuras nav sociāli apdrošinātas veselības apdrošināšanai, saņemtu tikai veselības aprūpes minimumu, tas ir, neatliekamo medicīnisko palīdzību, dzemdību palīdzību, ģimenes ārsta sniegtos veselības aprūpes pakalpojumus un tādus veselības aprūpes pakalpojumus, kas saistīti ar to slimību ārstniecību, kurām ir nozīmīga ietekme uz sabiedrības veselības rādītājiem vai kuras apdraud sabiedrības veselību. Līdz ar to šīm personām būtu nevienlīdzīgas pamattiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus, teikts likumprojekta anotācijā. 

Par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgā Sociālo un darba lietu komisija ir aicinājusi Veselības ministriju līdz nākamā gada februārim izstrādāt jaunu veselības aprūpes finansēšanas modeli. Kā atzīmēja komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš, nākamā gada februāris ir beidzamais termiņš, līdz kuram jaunajam finansēšanas modelim ir jābūt izstrādātam. “Ja risinājums tiks atrasts agrāk, komisija to iekļaus savā darba kārtībā un virzīs apstiprināšanai,” sacīja A.Bērziņš. 

Vienlaikus ar grozījumiem iecerēts motivēt personas ar atkarībām uzsākt ārstēšanas procesu, nodrošināt pēctecīgu narkoloģisko pacientu ārstēšanu un samazināt slimību recidīvus un atkārtotu hospitalizāciju skaitu. Lai to panāktu, ar grozījumiem paredzēts atbrīvot narkoloģiskos pacientus no pacientu līdzmaksājumiem, pielīdzinot tos psihiatriskā profila pacientiem, kuri jau šobrīd ir atbrīvoti no līdzmaksājumu veikšanas. 

Nereti pacientiem ar atkarību izraisošu vielu lietošanas traucējumiem vienlaikus tiek konstatēta atkarība un psihiska slimība, tādēļ narkoloģisko pacientu atbrīvošana no pacientu līdzmaksājumiem nodrošinātu vienlīdzīgu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, pauž likumprojekta autori.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī