Saeima kategoriski nosoda Krievijas prezidenta vēlēšanu rīkošanu okupētajās un anektētajās Ukrainas teritorijās

(14.03.2024.)

Ņemot vērā to, ka šīs nedēļas nogalē notiks Krievijas prezidenta vēlēšanas, Saeima ceturtdien, 14.martā, pieņēma paziņojumu, kurā kategoriski nosoda to rīkošanu pagaidām okupētajās un nelikumīgi anektētajās Ukrainas teritorijās. Šādas Krievijas darbības Ukrainas starptautiski atzītajās robežās ir nelikumīgas, un attiecīgo vēlēšanu rezultāti netiks atzīti, pauž parlamentārieši. 

Saeima paziņojumā stingri nosoda Krievijas imperiālistiskās darbības un tās pašreizējo agresiju pret Ukrainu un pieprasa, lai Krievijas valdība izbeidz politieslodzīto pakļaušanu jebkāda veida spīdzināšanai, ievēro necilvēcīgas un pazemojošas izturēšanās aizliegumu, atceļ visas nepamatotās apsūdzības un nekavējoties, bez nosacījumiem atbrīvo visas politisku motīvu dēļ ieslodzītās personas. 

Paziņojumā Saeima atkārtoti uzsver, ka Eiropas Savienībai, tās dalībvalstīm un sabiedrotajiem visā pasaulē ir jāturpina sniegt Ukrainai visaptverošu atbalstu, ieskaitot politisko, ekonomisko, finansiālo un militāro palīdzību, kā arī atbalstu pilsoniskajai sabiedrībai un valsts atjaunošanai. 

Parlamentārieši solidarizējas ar Ukrainu tās centienos aizstāvēt savu neatkarību, suverenitāti un teritoriālo vienotību starptautiski atzītajās robežās. 

Deputāti uzskata, ka prezidenta vēlēšanas arī pašā Krievijā nebūs nedz brīvas, nedz godīgas, jo opozīcija un neatkarīgie plašsaziņas līdzekļi tiek apspiesti, nav ticamas politiskās konkurences, kā arī neatkarīgu starptautisko novērotāju klātbūtnes, līdz ar to šīm vēlēšanām trūkst jebkādas demokrātiskas leģitimitātes. 

Kopš pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Krievija ir īpaši pastiprinājusi politisko disidentu, plašsaziņas līdzekļu un pilsonisko brīvību apspiešanu, nežēlīgi apslāpējot jebkādu opozīciju un kriminalizējot jebkādu pret karu vērstu izpausmi, paziņojumā norāda Saeima. Deputāti uzsver, ka šodienas Krievijā valda autoritārs režīms, un atgādina, ka tās valdība ir atbildīga par smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem un politiskajām represijām, tostarp par opozicionāra Alekseja Navaļnija nāvi.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī