Starptautiskajā nevalstisko organizāciju dienā parlamentā norisinās Saeimas komisiju atvērto durvju diena

(27.02.2024.)
VideoGalerija

Lai stiprinātu parlamenta saikni ar pilsonisko sabiedrību un uzsvērtu tās būtisko lomu likumdošanā, Saeimā kopā ar nevalstiskā sektora partneriem šodien, 27.februārī – Starptautiskajā nevalstisko organizāciju dienā, aizsākta jauna tradīcija – Saeimas komisiju atvērto durvju diena.

“Jo vairāk mēs savā starpā sarunājamies un veidojam dialogu, jo kvalitatīvāki ir mūsu pieņemtie lēmumi un likumprojekti. Kopā mēs varam īstenot labas lietas,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa. Saeimas komisiju atvērto durvju diena ir solis tuvāk atvērtas pārvaldības modelim, pauda D.Mieriņa, aicinot parlamentāriešus un pilsonisko sabiedrību dažādos formātos attīstīt pozitīvu, konstruktīvu dialogu.

Komisiju atvērto durvju diena ir lieliska iespēja nepastarpināti izrunāt abām pusēm aktuālos jautājumus un paplašināt sadarbību, tiekoties ar atvērto durvju dienas dalībnieku pārstāvjiem, norādīja Saeimas Prezidija pārstāvji.

Gan parlamentārieši, gan biedrību un nodibinājumu pārstāvji pauda gandarījumu par produktīvo pilsoniskās sabiedrības un parlamentāriešu dialogu atvērto durvju dienā un uzsvēra nepieciešamību turpināt aktīvu sadarbību, lai pēc iespējas labāk pārstāvētu un īstenotu sabiedrības intereses.

Atvērtajā durvju dienā Saeimas komisijās piedalījās vairāk nekā 100 interesentu no teju 60 dažādām biedrībām un nodibinājumiem. Deputāti un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji pārrunāja iespējas uzlabot likumdevēja un pilsoniskās sabiedrības dialogu.

Tāpat atvērto durvju dienas dalībnieki sprieda par aktuāliem Saeimas komisiju un pilsoniskās sabiedrības organizāciju dienaskārtības jautājumiem, piemēram, vides un pakalpojumu pieejamību cilvēkiem ar fiziska un garīga rakstura traucējumiem, tautsaimniecības konkurētspējas un eksportspējas veicināšanu, atbildību par dziļviltojumu tehnoloģiju izmantošanu, likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbā” normām un to iespējamo liberalizāciju, kā arī Ukrainas civiliedzīvotāju integrēšanos Latvijā.

Parlamenta ikdienas darbā pilsoniskās sabiedrības iesaistei ir būtiska loma, vērtējot likumdošanas iniciatīvas un sniedzot priekšlikumus to pilnveidei. Komisijas, izlemjot jautājumus, kā ekspertus pieaicina arī pilsoniskās sabiedrības pārstāvjus. Līdztekus ikdienas sadarbībai parlamentā tiek rīkots arī ikgadējais Saeimas un pilsoniskās sabiedrības organizāciju pārstāvju forums, kurā tā dalībnieki apspriežas par abpusēji aktuāliem tematiem, izvērtē līdzšinējās sadarbības rezultātus, kā arī nosaka turpmākās sadarbības jautājumus.

Lai pilnveidotu līdzšinējo sadarbību un modernizētu savstarpējo dialogu, Saeimas Prezidijs pagājušajā nedēļā apstiprināja jaunu deklarāciju par Saeimas un pilsoniskās sabiedrības sadarbību.

 

Foto:  https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720315110399
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī