Bāriņtiesu ētikas pārkāpumus izskatīs pašvaldības izveidota ētikas komisija

(23.04.2024.)

Lai ieviestu vienotu bāriņtiesu ētikas pārkāpumu izskatīšanas kārtību, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti otrdien, 23.aprīlī, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumu Bāriņtiesu likumā.

Bāriņtiesas savā darbā bieži saskaras ar mūsu sabiedrības ievainojamākajiem cilvēkiem, un no viņu rīcības ētikas tiešā veidā atkarīga mūsu bērnu labklājība. Tieši šīs atbildības dēļ skaidra un viegli pieejama bāriņiesas darbinieku ētikas pārkāpumu izskatīšanas kārtība pašvaldībās ir īpaši svarīga, uzsver Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima.

Izmaiņas paredz, ka sūdzība par bāriņtiesu darbinieku ētikas pārkāpumiem visos gadījumos iesniedzama pašvaldībai, un to izskatīs pašvaldības izveidota ētikas komisija. Tā sūdzības izskatīšanā pieaicinās Bāriņtiesu darbinieku asociāciju ar padomdevēja tiesībām.

Patlaban bāriņtiesu darbiniekiem jāievēro vispārēji ētikas principi un uzvedības standarti, tomēr tas neparedz visās pašvaldībās vienotu sūdzību iesniegšanas un izskatīšanas kārtību.

Līdz ar izmaiņām likumā vienota ētikas pārkāpumu izskatīšana ļaus pašvaldības un valsts līmenī apzināt atklātos ētikas pārkāpumus bāriņtiesās, un laikus paredzēt pasākumus līdzīgu gadījumu novēršanai. Tāpat tas ļaus noteikt vienotu politiku saistībā ar ētikas normu ievērošanu. Sākotnēji šīs izmaiņas rosināja Tiesībsarga birojs, tāpēc komisija aicināja Labklājības ministriju sagatavot attiecīgus likuma grozījumus, norāda L.Rasima.

Lai izmaiņas stātos spēkā, tās vēl galīgajā lasījumā jāpieņem Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 3.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
12:00  Katrīnas Čakstes Vilsones grāmatas “Karš, mīlestība, brīvība” atvēršanas pasākums Saeimā