Z.Kalniņa-Lukaševica: Krievija uzbrūk demokrātijai, cilvēktiesībām un likuma varai

(05.03.2024.)

Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija (Alexei Navalny) nogalināšana diemžēl nebija pārsteigums – šī nav pirmā Kremļa īstenotā politiskā slepkavība. Šodien Krievijā ir vairāk nekā 1000 politieslodzīto, un situācija Baltkrievijā ir vēl sliktāka. Vienīgais iespējamais veids, kā mēs, Eiropa un civilizētā pasaule, varam viņiem palīdzēt un nodrošināt, ka taisnīgums gūst virsroku, ir Ukrainas uzvara cīņā pret Krievijas agresiju. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica otrdien, 5.martā, Francijas galvaspilsētā Parīzē, uzrunājot klātesošos asamblejas Politisko lietu komitejas sēdē.

Saeimas priekšsēdētājas biedre akcentēja, ka ar atgriešanos Maskavā A.Navaļnijs savu likteni nodeva Krievijas cilvēku rokās. Viņš paļāvās, ka Krievijā būs daudz vairāk drosmīgu cilvēku, kas stāsies pretim korupcijai un tirānijai, pauda Z.Kalniņa-Lukaševica, bet pierādījās tieši pretējais.

Šai kontekstā Saeimas priekšsēdētājas biedre atzīmēja, ka “arī Krievijas agresijas pret Ukrainu sākumā daudzi eiropieši gribēja ticēt, ka Krievijas sabiedrība to neatbalstīs. Beidzot visai demokrātiskajai pasaulei ir jāsaprot – šīs agresijas īstenotājs nav tikai Putins, viņa uzticības personu loks vai valdība. Tas ir Krievijas agresijas karš pret Ukrainas cilvēkiem, un to atbalsta lielākā daļa Krievijas sabiedrības. Tas ir Krievijas karš pret demokrātiju, cilvēktiesībām un likuma varu.”

“Krievija saprot tikai spēku. Ja runājam par kaujas lauku, mums ir jāatbalsta Ukraina ar visiem līdzekļiem. Līdztekus mums ir jāpanāk progress attiecībā uz iesaldēto Krievijas līdzekļu konfiskāciju un to novirzīšanu Ukrainas vajadzībām,” pauda Z.Kalniņa-Lukaševica, atzīmējot, ka tas būtu stratēģisks solis ar plašu ietekmi un skaidrs brīdinājums citiem iespējamajiem agresoriem.

“Vairāk nekā jebkad agrāk ir svarīgi, lai mēs atteiktos no runām par kara nogurumu. Bez apņēmīgas rīcības mēs riskējam, ka nākamajos gados sagaidīsim vēl drūmākas gadadienas. Ja tā vietā mēs pieņemsim pareizos lēmumus, lai sniegtu Ukrainai nepieciešamo palīdzību tagad, mēs varam sagaidīt atkal mieru Eiropā,” pauda Z.Kalniņa-Lukaševica.

Saeimas priekšsēdētājas biedre līdz 7.martam Francijā, Parīzē piedalās asamblejas Politisko lietu komitejas, Monitoringa komitejas, Biroja un Pastāvīgās komitejas darbā.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī