Valsts pārvaldes komisija konceptuāli atbalsta mākslīgā intelekta regulējumu priekšvēlēšanu aģitācijā, vienlaikus aicina uz plašāku diskusiju

(05.03.2024.)
Galerija

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 5.martā, lēma konceptuāli atbalstīt Valsts prezidenta rosināto regulējumu par mākslīgā intelekta izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijā, taču vienlaikus aicināja iesaistītās institūcijas, informācijas tehnoloģiju un reklāmas jomas ekspertus, kā arī sabiedrisko organizāciju pārstāvjus uz plašāku diskusiju. 

“Ar grozījumiem Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā Valsts prezidents rosina vēlētājus informēt par mākslīgā intelekta izmantošanu aģitācijas materiālu sagatavošanā. Taču, ņemot vērā, ka mākslīgais intelekts jau tagad tiek plaši izmantots mūsu ikdienā, ir jādomā par šo tehnoloģiju izmantošanas regulējumu kopumā, nevis tikai kādai šaurai jomai,” pauda Valsts pārvaldes komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs. 

Deputāti akcentēja mākslīgā intelekta definīcijas nepieciešamību un to, ka būtu jānosaka, kas un kā konstatēs mākslīgā intelekta izmantošanu. Deputāti arī diskutēja, vai ar vienu norādi par mākslīgā intelekta izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijā būs pietiekami, lai aizsargātu vēlētāju intereses. Tāpat būtiski, vai nav jāvērtē arī mākslīgā intelekta radīto materiālu saturs. 

“Jautājumu komisijā bija daudz, arī no ekspertu puses. Tāpēc aicinājām gan atbildīgās valsts institūcijas, gan iesaistītos jomas lietpratējus uz plašāku diskusiju, lai, sniedzot priekšlikumus, mēs varētu pieņemt atbilstošu likumu,” sacīja O.Burovs.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720315241721
Izmantošanas noteikumi:
saeima.lv/lv/autortiesības

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī