Konference “Nevalstiskās organizācijas kā sabiedrības noturības katalizators: ko māca Latgales piemērs?”

(01.12.2023.)

Lai spriestu par nevalstisko organizāciju (NVO) lomu sabiedrības noturības stiprināšanā, Saeimā piektdien, 1.decembrī, notika konference “Nevalstiskās organizācijas kā sabiedrības noturības katalizators: ko māca Latgales piemērs?”.

Konferenci atklāja Saeimas sekretāra biedrs Jānis Grasbergs un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sekretāre Anna Rancāne, kā arī biedrības “Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS” direktore Iveta Kažoka un Vācijas vēstnieks Latvijā Kristians Helts (Christian Heldt).

Pasākumā biedrības “Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS” pētnieces Agnese Frīdenberga un Līga Stafecka prezentēja pētījumu par Latgales nevalstisko sektoru – cik tas ir liels, stiprs un gatavs krīzēm.

Pirmajā paneļdiskusijā par to, cik stipras ir Latgales vietējās sabiedriskās organizācijas, diskutēja biedrības “New East” dibinātājs un vadītājs Jorens Dobkevičs, biedrības “Ritineitis” vadītāja Maruta Castrova, biedrības “Krāslavas rajona partnerība” administratīvā vadītāja Zane Ločmele, kā arī Dienvidlatgales NVO centra vadītājs Oskars Zuģickis un Sabiedrības integrācijas fonda direktores vietniece Dace Spaliņa.

Savukārt otrajā paneļdiskusijā dalībnieki sprieda par aktuālo situāciju un to, kā stiprināt sabiedrības noturību Latgales reģionā. Tajā piedalījās biedrības “Latvijas Platforma attīstības sadarbībai” vadītāja Inese Vaivare, biedrības “Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS” pētniece Dārta Pelse, politikas zinātnes doktors, dezinformācijas pētnieks Mārtiņš Hiršs, Balvu novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs, kultūras ministres ārštata padomnieks mediju jautājumos Kārlis Dagilis un Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Bekmanis.

Konferenci organizēja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija sadarbībā ar biedrību “Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS” un Vācijas vēstniecību Latvijā.

Konference ikviens varēja sekot līdzi tiešraidē Saeimas tīmekļvietnē www.saeima.lv un parlamenta, kā arī biedrības “Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS” Facebook kontos.

Konferences foto

Konferences programma

Konferences video 

Konferences 1.paneļdiskusija

Konferences 2.paneļdiskusija

Pirmdien, 20.maijā