Antoņina Ņenaševa Tallinā: Baltijas valstu aktīva rīcība veicinājusi domāšanas maiņu drošības jautājumos Eiropā

(24.11.2023.)

Eiropā līdz ar karu Ukrainā patiesi notikusi domāšanas maiņa pieejai drošības jautājumos. Baltijas valstis ne tikai zināja un saprata Krievijas nodomus, bet arī ar savu aktīvu rīcību spēcināja sabiedroto stingru atbildi Krievijas agresijai. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Antoņina Ņenaševa, piektdien, 24.novembrī, Tallinā uzrunājot klātesošos Baltijas Asamblejas (BA) 42.sesijā.

Saeimas priekšsēdētājas biedre akcentēja, ka Baltijas valstu kopīga un aktīva rīcība ir nepieciešama arī turpmāk, lai mērķtiecīgi izskaustu šaubas un kara nogurumu sabiedrībā un stiprinātu mūsu kolektīvo apņēmību.

“Jau šodien kopā vai individuāli ir jāiegulda Baltijas valstu militārās industrijas kapacitātes attīstībā,” sacīja A.Ņenaševa, uzsverot, ka mērķtiecīgi jāstrādā arī pie politiska risinājuma, lai Ukraina nenoliedzami tuvotos un pievienotos NATO.

Runājot par karu Ukrainā, A.Ņenaševa atzīmēja, ka mums kopā aktīvi jāturpina skaidrot izvairīšanās no atbildības sekas un jāmeklē jauni sabiedrotie pilnai Krievijas atbildības nodrošināšanai starptautiska tribunāla formā. “Ar savu apņēmību mums, Baltijas valstīm, kopīgi skaļi jāturpina demonstrēt, ka mēs nenogursim un atbalstīsim Ukrainu līdz tās pilnīgai uzvarai,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Akcentējot ekonomikas jautājumus, A.Ņenaševa uzsvēra, ka patlaban ciešāka sadarbība šajā jomā pat nav izvēle, bet gan nepieciešamība. Baltijas valstīm kopā jāspēj izmantot jaunos apstākļus, lai veicinātu uzņēmējdarbību un konkurētspēju dažādas jomās, jo īpaši enerģētikā un infrastruktūrā, norādīja A.Ņenaševa, kā piemēru minot “Rail Baltica” projektu, kura īstenošanu uzrauga arī BA.

Izceļot baltiešu sadarbību savas identitātes stiprināšanā pēdējās desmitgadēs, Saeimas priekšsēdētājas biedre akcentēja Baltijas valstu valodas apguvi skolās: “Šāda iniciatīva neapšaubāmi stiprinātu Baltijas valodu lietojumu un lomu, bet vienlaikus arī būtu vēl viena ļoti nozīmīga un spēcīga saite starp mūsu valstīm un tautām, kas labvēlīgi atsauktos uz visām mūsu sadarbības jomām, arī mūsu ekonomisko sadarbību,” uzsvēra A.Ņenaševa.

Baltijas valstu parlamentārieši šajās dienās Tallinā spriež par Krievijas iebrukuma Ukrainā ekonomisko ietekmi reģionā un saskaņotu civilo aizsardzību. Saeimu BA sesijā Tallinā pārstāv Latvijas delegācijas vadītājs, BA viceprezidents Jānis Vucāns, delegācijas vadītāja vietnieks Jānis Reirs, kā arī delegācijas locekļi Andris Kulbergs, Līga Kļaviņa, Kristaps Krištopans, Ervins Labanovskis, Antoņina Ņenaševa, Ramona Petraviča, Viktorija Pleškāne un Uģis Rotbergs.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720312897626
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 3.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
12:00  Katrīnas Čakstes Vilsones grāmatas “Karš, mīlestība, atbrīvošana” atvēršanas pasākums Saeimā