Z.Kalniņa-Lukaševica Šveices parlamenta delegācijai: enerģētiskā neatkarība nozīmē ne vien ekonomisko ieguvumu, bet arī drošību

(01.11.2023.)
Galerija

“Enerģētiskā neatkarība un virzība uz zaļo enerģiju mūsu valstij nozīmē ne vien ekonomiskos ieguvumus, bet arī drošību,” trešdien, 1.novembrī, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica, parlamentā tiekoties ar Šveices Konfederācijas parlamenta Ārlietu komisijas delegāciju.

Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra, ka ekonomiskā izaugsme ir viena no Latvijas prioritātēm un īpaši izcēla zinātni un tehnoloģiju jomu, akcentējot, ka Latvija ir spēcīga informācijas un komunikācijas tehnoloģijās.

Apspriežot Krievijas izvērsto karu pret Ukrainu un drošības situāciju mūsu reģionā, Z.Kalniņa-Lukaševica atzīmēja nepieciešamību saukt Krieviju pie atbildības. Klātesošie bija vienisprātis par nepieciešamību turpināt atbalstu Ukrainai. Saeimas priekšsēdētājas biedre pauda gandarījumu par Šveices pievienošanos Zaudējumu reģistram, akcentējot, ka nākamais solis ir kompensāciju mehānisma izveide, lai iesaldētos Krievijas līdzekļus pēc iespējās ātrāk varētu novirzīt Ukrainas atjaunošanai.

Klātesošajiem pārspriežot cīņu ar Krievijas izvērsto propagandu, Saeimas priekšsēdētājas biedre īpaši uzsvēra, ka būtiska ir sabiedrības medijpratība un spēja atpazīt uzticamus informācijas avotus, kā arī atbalsts neatkarīgiem medijiem. “Neatkarīga izmeklējošā žurnālistika ir nozīmīga demokrātijas daļa,” sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Puses bija vienisprātis par Latvijas un Šveices labajām divpusējām attiecībām, kā arī pauda gandarījumu par iespēju sadarboties nozīmīgos projektos, pārrunājot arī reģiona drošībai būtiskā infrastruktūras projekta “Rail Baltica” attīstību.

Kopā ar Saeimas priekšsēdētājas biedri sarunā piedalījās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja biedre, deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Šveices parlamentu vadītāja Ingrīda Circene un grupas deputāte Jana Simanovska.

Parlamentā ar Šveices Konfederācijas parlamenta Ārlietu komisijas delegāciju tikās arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols un komisijas deputāti.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720312370683
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 3.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
12:00  Katrīnas Čakstes Vilsones grāmatas “Karš, mīlestība, atbrīvošana” atvēršanas pasākums Saeimā