Starptautiskā konferencē Saeimā spriež par valdību un organizāciju partnerību demokrātijai, attīstībai un mieram

(12.09.2023.)

Otrdien, 12.septembrī, parlamentā norisinājās starptautiska konference “Partnerības demokrātijai, attīstībai un mieram”. Tajā dalībnieki runāja par to, kā mainās partnerattiecības starp valdībām, daudzpusējās sadarbības institūcijām un pilsoniskās sabiedrības organizācijām un kāda ir vietējā līmeņa pilsoniskās aktivitātes loma un ietekme reģionālā un globālā līmenī. 

Pasākumu atklāja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns un biedrības “Latvijas Pilsoniskā alianse” direktore Kristīne Zonberga. 

Konference tika organizēta paneļdiskusijās. Pirmā no tām bija veltīta reģionālās drošības problēmu ietekmei uz demokrātijas ilgtspēju, un to moderēja biedrības “Latvijas Platforma attīstības sadarbībai” direktore Inese Vaivare. Paneļdiskusijas sākumā dalībnieki pārrunāja izaicinājumus demokrātijas ilgtspējai Eiropas Savienības reģionā. Tāpat tika apspriesti minimālie standarti attiecībā uz tiesiskuma un pilsoniskās telpas nodrošināšanu. 

Otrajā paneļdiskusijā klātesošie sprieda par vietējā un nacionālā līmeņa pilsoniskās sabiedrības organizāciju lomas stiprināšanu daudzpusējās sadarbības institūcijās. Paneļdiskusiju moderēja biedrības “Eiropas Kustība Latvijā” prezidents Andris Gobiņš, un tajā piedalījās arī Saeimas priekšsēdētāja biedre un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica. Paneļdiskusijā tika pārrunāta veiksmīga nacionāla un vietēja līmeņa organizāciju pārstāvība reģionālā un globālā līmenī, kā arī izstrādāti priekšlikumi partnerības uzlabošanai Eiropas Padomē. 

Savukārt trešā paneļdiskusija bija veltīta sociālajai noturībai kā instrumentam iekļaujošām, drošām un ilgtspējīgām vietējām kopienām. To moderēja biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” valdes locekle un projektu koordinatore Linda Jākobsone-Gavala. Paneļdiskusijā pārrunātas vairākas veiksmīgas pilsoniskās sabiedrības līmeņa, valsts līmeņa un starpvalstu līmeņa noturības veidošanas iniciatīvas, tostarp piemēri no Ukrainas. 

Piedalīties konferencē, lai mācītos no citu pieredzes un dalītos savā pieredzē, bija aicināti politiķi, ierēdņi, akadēmiķi, pilsoniskās sabiedrības organizācijas un pilsoniskie aktīvisti. 

Konferenci organizēja Saeima sadarbībā ar biedrību “Latvijas Pilsoniskā alianse”, biedrību “Latvijas Platforma attīstības sadarbībai” un Latvijas Republikas Valsts kanceleju Latvijas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejā ietvaros. Konference notika Baltiešu zālē, Jēkaba ielā 6/8, un tā tiešraidē bija vērojama Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.


E.Smiltēns: pilsoniskās sabiedrības vēlme un spējas katru dienu iesaistīties valsts dzīves organizēšanā ir valsts drošības un izaugsmes jautājums

 

Konferences materiāli:

Programma latviešu valodā un angļu valodā

Videoieraksti:

Konferences atklāšana un paneļdiskusija "Reģionālās drošības problēmu ietekme uz demokrātijas ilgtspēju" latviešu valodā un angļu valodā

Paneļdiskusijas "No vietējā līmeņa uz globālo: vietējā un nacionālā līmeņa pilsoniskās sabiedrības organizāciju lomas stiprināšana daudzpusējās sadarbības institūcijās" un "Sociālā noturība: instruments iekļaujošām, drošām un ilgtspējīgām vietējām kopienām"  latviešu valodā un angļu valodā

Fotogrāfijas

Pirmdien, 20.maijā