Atzīmējot Saeimas kārtības ruļļa simtgadi, parlamentā spriež par likumdevēja darba organizāciju cauri laikiem

(15.06.2023.)

Par godu Saeimas kārtības ruļļa simtgadei Saeimas namā norisinājās pasākums, kura ietvaros notika kārtības ruļļa jubilejas izdevuma atklāšana, kā arī diskusija par likumdevēja darba organizāciju cauri laikiem.

Pasākumu atklāja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns. Savukārt diskusijā par parlamenta darba regulējumu piedalījās Satversmes tiesas tiesnesis, bijušais Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš, Saeimas Juridiskā biroja juridiskais padomnieks Jānis Priekulis, vēsturniece Ineta Lipša, 6.Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis un žurnāliste, projekta “Jauniešu Saeima” vēstnese Eva Ķeruže.

Sarunā tika spriests par Saeimas kārtības rulli pirms simts gadiem un šobrīd, kā arī Saeimas kārtības ruļļa mūsdienu redakcijas izstrādi un piemērošanu. Tāpat tika runāts par parlamenta darbu starpkaru periodā caur pirmās Saeimā ievēlētās sievietes Bertas Pīpiņas prizmu, kā arī parlamentārisma un demokrātijas nākotni.

Pasākumu papildināja Ģertrūdes ielas teātra izrādes “Nasing spešal” fragmenti. Tās pamatā ir viena no ilgākajām Saeimas sēdēm atjaunotās Latvijas vēsturē – 2008.gada nogales sēde, kas ilga 28 stundas un 16 minūtes.

Par godu likuma simtgadei izdots tā jubilejas izdevums, kurā iekļauta 1994.gadā pieņemtā Saeimas kārtības ruļļa aktuālā redakcija, kā arī starpkaru perioda redakciju faksimilizdevumi. Tie ļauj iepazīties ar dažādos laikos pieņemto Latvijas parlamenta darbības noteikumu tekstiem, to attīstību un izmaiņām cauri laikiem.

Latvijā parlamenta darba procedūras un noteikumi allaž bijuši apkopoti vienā likumā – Saeimas kārtības rullī. Tā simtgade parlamentā šogad tiek atzīmēta ar dažādiem pasākumiem, tostarp izstādi “Saeimas kārtības rullim – 100”.

Pirmais Saeimas kārtības rullis stājās spēkā 1923.gadā, savukārt 3.Saeimas laikā – 1929.gadā – pieņemts tā pārstrādātais teksts. Pēc padomju okupācijas atjaunotajā Latvijas Republikā Saeimas kārtības rullis, pielāgots tā brīža vajadzībām, atkal stājās spēkā 1994.gadā.

Pasākums notika Saeimas nama Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11. Ikviens varēja tam sekot tiešraidē Saeimas tīmekļvietnē www.saeima.lv, kā arī parlamenta Facebook kontā.

E.Smiltēns: Saeimas kārtības rullis – efektīvs demokrātijas instruments

Programma

Foto

Video

Pirmdien, 20.maijā