Plāno aizliegt PSRS un nacistiskās Vācijas formastērpu izmantošanu publiskos pasākumos

(27.11.2019.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti, trešdien, 27.novembrī, otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus, kas paredz aizliegumu publiskos pasākumos izmantot bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un likumības un kārtības uzturēšanas orgānu (represīvo iestāžu) izmantoto piederību identificējošo apģērbu, kā arī tā elementus.

Likuma grozījumi paredz, ka publisku pasākumu norises laikā aizliegts izmantot, arī stilizētā veidā, bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un likumības un kārtības uzturēšanas orgānu, proti, represīvo iestāžu izmantoto piederību identificējošo apģērbu jeb formastērpus. Tāpat arī šī apģērba elementus, kuru kopums - apģērba gabali, aksesuāri, atpazīšanas zīmes, kokardes, uzpleči, aprīkojums - pēc tā vizuālā izskata nepārprotami ļauj identificēt minētos bruņotos spēkus vai represīvās iestādes. Aizliegums ietver arī bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas karogu, ģerboņu un himnu, nacistiskās svastikas, SS zīmes un padomju simbolu – sirpja un āmura līdz ar piecstaru zvaigzni - izmantojumu.

Izņēmums attieksies uz gadījumiem, kad minēto simbolu izmantošanas mērķis nav saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu vai izdarīto noziedzīgo nodarījumu attaisnošanu, un to izmantošanu ir atļāvusi pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā paredzēts rīkot publisku pasākumu. Plānots, ka, piesakot publisko pasākumu, iesniegumā būs jānorāda, kādus no iepriekš minētajiem simboliem tajā iecerēts izmantot. Savukārt pašvaldībai pirms iesnieguma izskatīšanas būs jānoskaidro Valsts drošības dienesta viedoklis.

Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš pēc sēdes uzsvēra, ka attiecīgās izmaiņas atbalsta arī Valsts drošības dienests. Piedāvātais risinājums ir kompromiss, kas panākts starp Tieslietu ministriju, Iekšlietu ministriju, Valsts policiju un citām iesaistītajām pusēm. “Cilvēkiem ir jāsaprot, ka valkāt nacistu vai padomju formas un simboliku publiskos pasākumos mūsu valstī nav pieņemami,” jau iepriekš, komisijā strādājot pie līdzīgiem likuma grozījumiem, kas attiecās uz sapulcēm, gājieniem un piketiem, norādīja A.Kaimiņš.

Paredzēts, ka par noteiktās publisku izklaides un svētku pasākumu rīkošanas un norises kārtības pārkāpšanu piemēros brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajām personām līdz septiņdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajām personām - naudas sodu līdz piecsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

Pašlaik likums paredz, ka publisku pasākumu norises laikā aizliegts izmantot, arī stilizētā veidā, bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus un himnas, nacistisko svastiku, SS zīmes un padomju simbolus — sirpi un āmuru līdz ar piecstaru zvaigzni, izņemot gadījumus, kad to izmantošanas mērķis nav saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu vai izdarīto noziedzīgo nodarījumu attaisnošanu.

Saeimai grozījumi jāskata vēl divos lasījumos. Iecerēts, ka izmaiņas stāsies spēkā vienlaikus ar Administratīvo pārkāpumu procesa likumu.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt