Saeima lems par izmaiņām sabiedrisko mediju valdes locekļu atlases kārtībā

(19.06.2019.)

Ceturtdien, 20.jūnijā, Saeima galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz precizēt sabiedrisko mediju valdes locekļiem izvirzāmās prasības un atlases procedūru, kā arī valdes atsaukšanas kārtību.

Rīt trešajā lasījumā Saeima lems par grozījumiem, kas paredz aizliegumu sapulcēs, gājienos un piketos izmantot bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un represīvo iestāžu izmantoto piederību identificējošo apģērbu, kā arī tā elementus.

Galīgajā lasījumā plānots izskatīt arī par steidzamiem atzītos grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem paredzēta kriminālatbildība par liela apmēra skaidras naudas nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu, šķērsojot valsts robežu. Kā arī saistītos grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Tāpat trešajā lasījumā deputātiem būs jālemj par grozījumiem Valsts kontroles likumā, ar kuriem paredzēts paplašināt Valsts kontroles tiesības piedzīt zaudējumus no atbildīgajām personām par revīzijās konstatētajām nelikumībām.

Galīgajā lasījumā plānots izskatīt arī grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas Valsts ieņēmumu dienestam paredz plašākas tiesības stingrāk vērsties pret pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanas shēmām.

Savukārt otrajā lasījumā Saeima rīt skatīs grozījumus Iepakojuma likumā, ar kuriem paredzēts ieviest normatīvo regulējumu dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas darbības uzsākšanai.

Konceptuāli deputātiem būs jālemj par grozījumiem Vispārējās izglītības likumā, kas paredz arī turpmāk saglabāt papildu finansējumu pedagogu darba samaksai tām skolām, kas īsteno vispārējās izglītības programmas ar padziļinātu apguvi kādā no mācību jomām.

Sēdes darba kārtībā iekļauti arī Valsts prezidenta otrreizējai caurlūkošanai Saeimā nodotie grozījumi Sabiedrības integrācijas fonda likumā, kas paredz uzlabot fonda darbību un tās pārraudzību.

Tāpat plānots lemt par Saeimas pavasara sesijas slēgšanu 20.jūnijā un rudens sesijas sākšanu 3.septembrī.

Saeimā iesniegti arī vairāki jauni likumprojekti. Deputāti lems, vai izskatīšanai komisijās nodot grozījumus Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušo personu sociālās aizsardzības likumā, kā arī likumprojektu par labas gribas atlīdzinājumu Latvijas ebreju kopienai par holokausta un komunistiskā totalitārā režīma laikā nelikumīgi atsavināto nekustamo īpašumu.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija sēdes darba kārtībā lūgusi iekļaut arī grozījumus likumā “Par akcīzes nodokli”, kas paredz ar šī gada jūliju par 15 procentiem samazināt akcīzes nodokļa likmi stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Tāpat darba kārtībā lūgts iekļaut Dzīvesbiedru likuma projektu un nodot to izskatīšanai Juridiskajā komisijā.

Plānots, ka sēdē Saeimu uzrunās Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Saeimas 20.jūnija sēdes darba kārtībā ir iekļauts 51 jautājums.

Ceturtdien pulksten 17.00 paredzēta atbildes sniegšana uz deputātu jautājumu.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī