Budžeta komisija atbalsta ieceri pagarināt IIN piemaksas samaksas termiņu

(13.03.2019.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 13.martā, konceptuāli atbalstīja rosinātos grozījumus iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā, kas paredz, ka 2018. un 2019.gada ienākumu deklarācijā aprēķināto nodokļa piemaksu varēs samaksāt līdz 2020.gada 1.decembrim. 

Plānots, ka nodokļa nomaksas termiņa pagarinājumu varēs izmantot tie maksātāji, kuriem nodokļa piemaksa veidojas no diferencētā neapliekamā minimuma izmaiņām un gada ienākumi nepārsniedz 20 004 eiro. Tas galvenokārt attieksies uz mazo algu un arī autoratlīdzību saņēmējiem, ja šīs personas negūst cita veida ienākumus, piemēram, no saimnieciskās darbības. 

Savukārt attiecībā uz personām, kurām arī līdz šim bija pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju un veikt iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemaksu, piemēram, saimnieciskā darba veicējiem, saglabājas līdzšinējā aprēķinātā nodokļa nomaksas kārtība. 

Likuma grozījumi nepieciešami, lai risinātu situāciju, kad daļai nodokļu maksātāju šogad un arī nākamgad var rasties grūtības piemaksāt aprēķināto iedzīvotāju ienākuma nodokli par 2018. un 2019.gadu. Nodokļa piemaksa veidojas atkarībā no maksātājam aprēķinātā taksācijas gada diferencētā neapliekamā minimuma apmēra. 

Ar 2018.gada 1.janvāri minimālais mēneša neapliekamais minimums tika aizstāts ar Valsts ieņēmumu dienesta prognozēto mēneša neapliekamo minimumu. Savukārt gada diferencēto neapliekamo minimumu aprēķina un piemēro rezumējošā kārtībā, iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājam iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, norādīts grozījumu anotācijā. 

Budžeta komisija lēma izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksas kārtībā lūgt Saeimu iekļaut 14.marta sēdes darba kārtībā un likumprojektam piešķirt steidzamību. Savukārt grozījumus otrajā – galīgajā – lasījumā komisija aicinās Saeimu skatīt 21.martā, informē Budžeta komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt