Mediju politikas apakškomisija: publiskajā telpā nav pieejams pietiekams pamatojums neuzticības izteikšanai LTV valdes locekļiem

(02.01.2019.)

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) rīcība, izsakot neuzticību Latvijas Televīzijas (LTV) valdes priekšsēdētājam Ivaram Beltem un valdes loceklim Sergejam Ņesterovam, nav pietiekami pamatota publiskajā telpā. Tā trešdien, 2.janvārī, norādīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

Skaidrot aizvadītā gada nogalē radušos situāciju apakškomisijas sēdē bija aicināti NEPLP un Latvijas Televīzijas pārstāvji, kā arī Ivars Belte.

Deputāti kritizēja pieņemtā lēmuma sasteigtību. Tāpat tika norādīts, ka, lai gan NEPLP revīzijas ziņojumā iekļauti trīs pamatpārmetumi LTV īstenotajā projektvadībā, par to pamatotību grūti spriest, jo uzskaitīti tikai pārsniegtie termiņi un finansējums, bet radušās situācijas iemesli nav precizēti. Līdz ar to grūti izvērtēt pārmetumu pamatotību. Tāpat deputāti vērsa uzmanība uz NEPLP un līdzšinējās LTV valdes pretrunīgajiem viedokļiem jautājumos, kas skar sabiedriskā medija saimniecisko darbību. Savukārt revīzijas ziņojumā atspoguļotais lēmums par neizmaksātajām prēmijām rosinājis domāt, ka LTV valdes nepiekrišana NEPLP lēmumam ir bijis pamats uzticības zudumam, un tas nedrīkst atstāt tādu iespaidu, uzsvēra apakškomisijas priekšsēdētāja V.A.Tērauda.

Deputāti aicināja NEPLP veikt nepieciešamās darbības, lai pieņemtais lēmums būtu labāk skaidrots publiskajā telpā. Padome aicināta labāk pamatot, kāpēc laikā, kad LTV atguvusi savu reitingu, amatu valdē zaudējis tieši par satura jautājumiem atbildīgais valdes loceklis, ja revīzijā esošie pārmetumi saistīti ar vadības un finanšu jautājumiem.

Tāpat apakškomisijas deputāti norādīja, ka Valsts kontroles (VK) ziņojumā par sabiedrisko pasūtījumu, problēmas saskatītas ne tikai LTV un Latvijas Radio, bet arī NEPLP darbībā. “Būtu vērts atgriezties pie jautājuma par NEPLP darbību, lai reaģētu uz ziņojumā atspoguļotajām problēmām un sāktu tās risināt. Šis gadījums liecina, ka šī Saeimas sasaukuma laikā nepieciešams pieņemt jaunu sabiedrisko mediju darbības regulējumu, kas ļautu NEPLP nošķirt konfliktējošās atbildības, kā arī sakārtot finanšu jautājumus,” uzsvēra V.A.Tērauda.

Ar sabiedrisko mediju darbību saistīto situāciju 9.janvārī turpinās vērtēt Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti. Uz sēdi aicināti NEPLP, VK, LTV un Pārresoru koordinācijas centra pārstāvji, kā arī no LTV valdes atstādinātie locekļi - I.Belte un S.Ņesterovs.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima