Saeima paziņojumā aicina Krieviju nekavējoties pārtraukt provokatīvās darbības pret Ukrainu

(13.12.2018.)
Galerija

Saeima ceturtdien, 13.decembrī, pieņēma paziņojumu par atbalsta paušanu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai saistībā ar Krievijas Federācijas agresiju Azovas jūrā un Kerčas šaurumā. Paziņojumā Saeima stingri nosoda Krievijas 25.novembrī veiktās agresīvās un provokatīvās darbības, bloķējot, taranējot un sagrābjot Ukrainas Jūras spēku kuģus un to apkalpi, tā pārkāpjot Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, un starptautisko tiesību pamatprincipus.

Saeima uzstāj, ka Krievijas Federācijai nekavējoties jāatbrīvo ieslodzītie Ukrainas pilsoņi – 24 aizturētie jūrnieki -, kā arī jānodrošina visu politisko ķīlnieku un pretlikumīgi apcietināto Ukrainas pilsoņu atbrīvošana.

Paziņojumā norādīts, ka Krievijas Federācijas pretlikumīgi anektētās Krimas tiesa uz izmeklēšanas laiku – diviem mēnešiem – ir arestējusi un uz Maskavu pārvietojusi 24 Ukrainas jūrniekus un atbilstoši Krievijas Federācijas likumdošanai šis laiks apcietinājumā var tikt pagarināts neierobežoti.

Tāpat Saeima dokumentā atkārtoti uzsver savu nemainīgo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai un aicina Krievijas Federāciju nekavējoties pārtraukt savas provokatīvās darbības pret Ukrainu, atbrīvot sagrābtos Ukrainas kuģus, kompensēt savu darbību rezultātā radītos zaudējumus un nodrošināt brīvu kuģošanu Kerčas šaurumā, kā to paredz starptautiskās tiesības un saistības.

Paziņojumā Saeima aicina Eiropas Savienību un starptautiskās institūcijas – Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju, Apvienoto Nāciju Organizāciju – nekavējoties reaģēt uz 25.novembrī notikušo incidentu Kerčas šaurumā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā