Saeimas priekšsēdētājas biedre I.Lībiņa-Egnere piedalīsies dezinformācijas novēršanai veltītā sēdē Londonā

(26.11.2018.)

Saeimas priekšsēdētājas biedre, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa-Egnere otrdien, 27.novembrī, piedalīsies pirmajā Augsta līmeņa starptautiskās komitejas cīņai ar dezinformāciju un viltus ziņām sēdē Londonā.  

Sēdē tiks uzklausīti sociālās platformas Facebook pārstāvji, no kuriem parlamentārieši sagaida skaidrojumu par nesenajiem platformā konstatētajiem datu drošības pārkāpumiem un Facebook iesaisti dezinformācijas un viltus ziņu ierobežošanā pasaulē. Tāpat klātesošos uzrunās arī sociālo mediju un globālā tīmekļa eksperti, kas piedalījušies ar Facebook saistīto datu noplūdes un dezinformācijas kampaņu izpētē un izmeklēšanā.

“Latvija ir viena no tām valstīm, pret kuru īpaši bieži un intensīvi tiek vērsti tādi mūsdienu hibrīdā apdraudējuma ieroči kā dezinformācija, viltus ziņas un propaganda. Saeima un valdība aktīvi strādā, lai ierobežotu dezinformācijas izplatību mūsu sabiedrībā, taču šis ir izteikti starptautisks un pārnacionāls jautājums, kuru risināt nav iespējams ne bez vienotas un saskaņotas starptautiskas sadarbības un rīcības, ne interneta mediju un sociālo platformu vēlmes izprast un atzīt problēmas nopietnību un savu atbildību,” uzsver I.Lībiņa-Egnere.

Šī starpparlamentārā iniciatīva iezīmē aizvien pieaugošo informatīvo apdraudējumu starptautiskajā tīmeklī, kas skaidri liecina par noteiktu principu un pārvaldījuma nepieciešamību atbildīgas interneta izmantošanas nodrošināšanai. Tikai šādi, apvienojot spēkus, spēsim daudz efektīvāk vērsties pret hibrīdajiem drošības izaicinājumiem un stiprināt valstu un sabiedrību noturību pret dezinformāciju, akcentē I.Lībiņa-Egnere.

Priekšsēdētājas biedre sēdē piedalās pēc Apvienotās Karalistes Parlamenta Pārstāvju palātas Digitālās, kultūras, mediju un sporta komisijas ielūguma.

Šī ir pirmā starptautiska augsta līmeņa Facebook pārstāvju un sociālo mediju un globālā tīmekļa ekspertu uzklausīšana. Tajā piedalīsies 22 parlamentārieši no septiņām valstīm. Sēdei tiešsaistē būs iespējams sekot www.parliamentlive.tv 27.novembrī pulksten 12.30 pēc Latvijas laika.

Augsta līmeņa starptautiska komiteja cīņai ar dezinformāciju un viltus ziņām izveidota pēc Apvienotās Karalistes Parlamenta Pārstāvju palātas Digitālās, kultūras, mediju un sporta komisijas iniciatīvas, un tās uzmanības centrā ir jautājumi, kas saistīti ar dezinformācijas un viltus ziņu izplatības ierobežošanu internetā un globālā tīmekļa uzraudzības un pārvaldības jautājumiem. Līdz ar Apvienotās Karalistes un Latvijas parlamentāriešiem tajā piedalās arī Kanādas, Īrijas, Argentīnas, Brazīlijas un Singapūras parlamentu pārstāvji.

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī