Konference “Mākslīgais intelekts dezinformācijas atmaskošanai”

(12.03.2024.)

Saeimā otrdien, 12.martā, notika starptautiska konference “Mākslīgais intelekts dezinformācijas atmaskošanai”. Tajā eksperti kopā ar Saeimas deputātiem sprieda par mākslīgā intelekta nozīmi dezinformācijas apkarošanā un izaicinājumiem Latvijā, Eiropas Savienībā un NATO. Konferenci organizēja Saeima sadarbībā ar Latvijas Universitāti.

Konferencē klātesošos uzrunāja Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica, Latvijas Universitātes profesore, projekta “AI4Debunk” vadītāja Inna Šteinbuka, izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša un NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Konference bija daļa no Latvijas Universitātes starptautiskā projekta “AI4Debunk”, ko universitāte kopā ar citām organizācijām no astoņām valstīm sākusi īstenot Eiropas Savienības pētniecības un inovācijas programmas ietvaros. Tā mērķis ir izstrādāt mākslīgā intelekta rīkus, kas ļautu iedzīvotājiem tiešsaistē veikt uzticamu pārlūkošanu un saziņu. Tas palīdzētu plašākā mērogā apkarot un atklāt dezinformāciju, propagandu un ārvalstu iejaukšanos, lai aizsargātu demokrātiskās vērtības, kā arī palielinātu pilsoņu uzticību, veidojot augstas kvalitātes resursus dezinformācijas atspēkošanas jomā.

Deputāti kopā ar ekspertiem apaļā galda diskusijā sprieda, kā novērst “infodēmiju” un stiprināt ticību Eiropas Savienības nākotnei. Šajā diskusijā piedalījās Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, Ģeopolitikas pētījumu centra vecākais pētnieks, bijušais Valsts prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Jānis Kažociņš, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītājas vietnieks Andris Kužnieks, kā arī jaunievēlētais Latvijas Universitātes rektors Gundars Bērziņš un Valsts kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta vadītājs Rihards Bambals. Diskusiju vadīja žurnālists un Rīgas Stradiņa universitātes docētājs Edijs Bošs.

Zanda Kalniņa-Lukaševica: mākslīgais intelekts ir tagadne, nevis nākotne

Konferences programma
Fotogrāfijas 
Atklāšanas un diskusijas videoieraksts latviešu  un angļu valodā

Sestdien, 27.aprīlī