Baltijas valstu deputāti Saeimā diskutēs par alkohola politiku reģionā

(25.01.2018.)

Piektdien, 26.janvārī, Saeimā pulcēsies parlamentārieši no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas, lai diskutētu par alkohola politiku Baltijas valstīs un sadarbību veselības jomā. Baltijas Asamblejas (BA) Veselības, labklājības un ģimenes lietu komitejas sēdes ietvaros paredzēts spriest arī par iespējām noslēgt vienošanos par savstarpējo sadarbību neatliekamās palīdzības sniegšanā Latvijas un Lietuvas pierobežas teritorijā.

„Vidējais alkohola patēriņš Eiropā ir teju divreiz lielāks nekā pārējā pasaulē, un tas ir satraucošs rādītājs – pārmērīgs alkohola patēriņš palielina draudus cilvēka un visas sabiedrības veselībai. Mums aktīvāk jāsadarbojas Baltijas valstu līmenī, jo robežas jau sen vairs nav šķērslis. Efektīvi kontrolēt alkohola apriti varēsim tikai tad, ja darbosimies kopā,” uzsvēra BA Veselības, labklājības un ģimenes lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Imants Parādnieks, kurš vadīs sēdi.

Būtiski, ka sēdē piedalīsies eksperti ne vien no Baltijas, bet arī Ziemeļvalstīm un Polijas, jo tas ļaus aplūkot jautājumu par alkohola politiku plašākā reģionālajā līmenī, piebilda I.Parādnieks.

Sanāksmes pirmajā sesijā plānots diskutēt par alkohola kontroles politiku, pieejamību, reklāmu un ceļotāju iespējām ievest un izvest alkoholu pār valsts robežām.

Otrajā sesijā Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentārieši spriedīs par valstu politiskajiem un institucionālajiem rīkiem alkohola politikas jomā, tostarp akcīzes nodokli, kopīgiem alkohola un tabakas kontrabandas apkarošanas pasākumiem, kā arī nelegālās tirdzniecības ierobežošanu.

Trešajā sesijā deputāti diskutēs par interešu līdzsvarošanu alkohola politikas veidošanas procesā, kas ietver jautājumu par alkohola nodarīto kaitējumu sabiedrības veselībai un iespējām Baltijas valstīm kopīgi veidot sociālās reklāmas.

Savukārt ceturtajā sesijā darba kārtībā iekļauts jautājums par sadarbību veselības aprūpē, tostarp vienotiem zāļu un medicīnas ierīču iepirkumiem un sadarbību transplantējamo orgānu apmaiņas jomā.

Sesijas laikā paredzēts diskutēt arī par savstarpējo sadarbību neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanā Latvijas un Lietuvas pierobežas teritorijā. Latvija jau ir noslēgusi līdzīgu vienošanos ar Igauniju.

Sanāksme notiks 26.janvārī no pulksten 9.00 līdz 14.30 Saeimas ēkā Jēkaba 6/8 Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēžu zālē, 207.telpā.

 Informācija par BA:

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima