Saeimā notiks Austrumu partnerībai veltīta konference

(08.06.2017.)

Saeimā piektdien, 9.jūnijā, notiks Baltijas Asamblejas (BA) rīkota konference, kuras uzmanības centrā būs jautājums par Eiropas Savienības (ES) un Austrumu partnerības valstu sadarbību un tās nākotnes perspektīvām.

„Cieša sadarbība ar Austrumu partnerības valstīm ir ļoti būtiska, lai nodrošinātu mieru un labklājību visā Eiropā. Svarīgi, lai šī sadarbība būtu pēc iespējas efektīvāka un aptvertu ne vien politisko līmeni, bet arī tuvinātu Eiropas Savienības un partnervalstu iedzīvotājus, tādējādi paverot plašāku ceļu kultūras un pieredzes apmaiņai,” uzsver BA viceprezidents un Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns.

Šī būs stratēģiski svarīga starptautiska konference, akcentē J.Vucāns, piebilstot, ka tajā pulcēsies arī pārstāvji no Benlikusa parlamenta, GUAM parlamentārās asamblejas, ko veido Gruzija, Ukraina, Azerbaidžāna un Moldova, kā arī Ziemeļu padomes un Višegradas valstīm.

Konferenci „Kopīgi stiprinot mūsu sadarbību” atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un BA prezidents Ādu Musts (Aadu Must).

Konferences pirmā sesija tiks veltīta jautājumam par ES attiecībām ar Austrumu kaimiņvalstīm un to perspektīvām. Klātesošie diskutēs par to, kādas atbalsta funkcijas jāuzņemas parlamentiem, lai palīdzētu partneriem panākt ilgtspējīgu progresu. Tāpat paredzēts spriest par to, kādā virzienā GUAM valstīm būtu jāturpina reformu process, lai nodrošinātu sava reģiona labklājību un attīstību.

Savukārt otrajā sesijā konferences dalībnieki spriedīs par cilvēku savstarpējiem kontaktiem kā Austrumu partnerības pulsu. Šajā sesijā plānots diskutēt par parlamentu labo praksi cilvēku savstarpējo kontaktu un zināšanu apmaiņas veicināšanā un paplašināšanā. Tāpat paredzēts pievērsties tādiem aspektiem kā uzņēmumu savstarpējie kontakti, vīzu režīma liberalizācija, kā arī jauniešu, izglītības un kultūras apmaiņas programmas, spriežot par to, kā šīs iespējas padarīt plašāk pieejamas un populārākas.

Austrumu partnerība ir vienota platforma ES sadarbībai ar sešām austrumu kaimiņvalstīm: Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Gruziju, Moldovu un Ukrainu.

Konference „Kopīgi stiprinot mūsu sadarbību” notiks piektdien, 9.jūnijā, no pulksten 9.00 līdz 13.30 Saeimas ēkas Jēkaba ielā 6/8 Baltiešu zālē.


Konferences programma


Informācija par BA:
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī