Aizliegs izceļot no valsts personām, kuras apdraud drošību

(25.04.2017.)

Lai novērstu radikalizācijas un ekstrēmisma izplatīšanos, aizliegs izceļot no valsts personām, kas var apdraudēt valsts drošību. To paredz grozījums Nacionālās drošības likumā, kā arī ar to saistītie grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā, kurus otrdien, 25.aprīlī, konceptuāli atbalstīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti.

Izmaiņas saistītas ar ierobežojumiem militārās un kaujas gūšanas pieredzei ārvalstīs, lai ar spēkā esošajiem līdzekļiem atturētu personu piedalīties attiecīgajā pasākumā, norādīts likumprojekta anotācijā.

Izmaiņas paredz, ka pilsonim, nepilsonim, personai, kurai Latvijā piešķirts bezvalstnieka vai alternatīvais statuss, vai bēglim būs aizliegts izceļot no valsts. Personai izceļot no valsts varēs aizliegt uz noteiktu laiku līdz vienam gadam, ja valsts drošības iestāde būs konstatējusi, ka persona var apdraudēt valsts drošību, plāno iesaistīties teroristiskās darbībās vai bruņotā konfliktā ārvalstīs. Šādu lēmumu varēs pieņemt iekšlietu ministrs.

Pēc lēmuma par aizliegumu izbraukt no valsts minētajām personām personu apliecinošs dokuments nebūs derīgs ceļošanai, paredz grozījumi.

Analizējot situāciju, kas pašreiz ir vērojama Eiropā saistībā ar radikalizācijas tendencēm un sekām, Iekšlietu ministrija ir konstatējusi, ka nepieciešams arī Latvijā ieviest tiesisko mehānismu izceļošanas aizlieguma noteikšanai.

Vērtējot savu valstspiederīgo dalību bruņotos konfliktos ārvalstīs, daudzas valstis jau pašlaik ir atzinušas, ka šādas personas un to rīcība rada būtisku apdraudējumu starptautiskajam mieram un drošībai, kā arī rada apdraudējumu vairākām interešu grupām, teikts likumprojekta anotācijā. Valstis, kuras ievēro apņemšanos neizmantot karu kā konfliktu risināšanas līdzekli, ir ieinteresētas nepieļaut savu valstspiederīgo iesaisti bruņotos konfliktos ārvalstīs, kontroles nepieciešamību pamatojot ar ievērojamiem valsts un sabiedrības drošības apdraudējumiem, kas rodas pēc šādu personu atgriešanās valstī.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā šogad septembrī.

Grozījums abos likumos trīs lasījumos vēl jāskata Saeimai.

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā