Jauniešu Saeima aicina pieteikties nākotnes politiķus

(13.03.2017.)

Vēl līdz 26.martam jaunieši no visas Latvijas aicināti pieteikties dalībai 7.Jauniešu Saeimā un sacensties par titulu Nākotnes politiķis! Lai kandidētu 7.Jauniešu Saeimā, kas šogad veltīta izglītības tematikai, ikviens interesents vecumā no 15 līdz 20 gadiem aicināts pieteikt savu ideju virtuālajās vēlēšanās Jauniešu Saeimas mājaslapā www.jauniesusaeima.lv.

Projekts „Jauniešu Saeima” šogad notiks 21.aprīlī, kad 100 ievēlētie Jauniešu Saeimas deputāti tiksies Saeimas namā, lai spriestu par labākajiem un efektīvākajiem risinājumiem izglītības pilnveidei Latvijā un gūtu pieredzi likumdevēja darba specifikā.

Pieteikties dalībai Jauniešu Saeimā, kā arī balsot par jauniešu piedāvātajām idejām var portālu Draugiem.lv un Facebook.com lietotāji. Balsot par idejām var ikviens šo portālu lietotājs bez vecuma ierobežojuma līdz 2.aprīlim.

Šobrīd vēlēšanām ir pieteiktas jau 54 idejas, savukārt vēl 18 gaida apstiprinājumu, proti, pirms idejas publicēšanas vēlēšanu platformā ir nepieciešams iesniegt arī vecāka vai aizbildņa parakstītu apliecinājumu par nepilngadīgā kandidēšanu Jauniešu Saeimā.

Topošie deputāti šogad aicināti pieteikt savas idejas formālās un neformālās izglītības pilnveidei Latvijā vienā no četrām tēmām. Visvairāk ideju – 32 – patlaban iesniegtas par izglītības kvalitāti, otrajā vietā ar 11 pieteiktām idejām ierindojas patriotisms un valstiskuma apziņa. Tematam par studiju iespējām saņemtas septiņas idejas, bet par drošību internetā - četras. Tāpat jaunieši var iesniegt savu priekšlikumu vienam no četriem deklarāciju projektiem, par kuriem varēs diskutēt no Saeimas tribīnes.

Jauniešu Saeimā deputāti tiks ievēlēti no pieciem vēlēšanu apgabaliem – Rīgas, Vidzemes, Latgales, Kurzemes un Zemgales. Kandidātu skaits no katra vēlēšanu apgabala nav ierobežots. Katrs jaunietis kandidē atsevišķi, un programmas vietā ir viena viņam svarīga ideja. 

Jauniešu Saeimā iekļūs 32 kandidāti ar lielāko saņemto balsu skaitu no Rīgas vēlēšanu apgabala, 26 – no Vidzemes, 15 – no Latgales, 14 – no Zemgales un 13 – no Kurzemes vēlēšanu apgabala. Deputātu mandātu sadalījums nosakāms, ņemot vērā Latvijas Republikas 12.Saeimas vēlēšanu rezultātus.

Šobrīd aktīvākie ir rīdzinieki, un no Rīgas vēlēšanu apgabala savu kandidatūru dalībai projektā pieteikuši 24 jaunieši, kam seko Vidzemes vēlēšanu apgabals, no kura pagaidām kandidē 14 jaunieši.

Sekot projekta aktivitātēm var arī sociālajos tīklos www.twitter.com/JauniesuSaeima, www.draugiem.lv/jauniesusaeima, www.facebook.com/projektsjauniesusaeima, www.youtube.com/JauniesuSaeima un www.flickr.com/jauniesusaeima

Projektu īsteno Latvijas Republikas Saeima, informatīvi atbalsta sociālais tīkls Draugiem.lv, Latvijas Televīzija un Latvijas Radio.

 

Videoaicinājums kandidēt uz 7.Jauniešu Saeimu: https://www.youtube.com/watch?v=ZY0C8_Vevuo
Informācija par projektu: www.jauniesusaeima.lv
7.Jauniešu Saeimas plakāts: http://jauniesusaeima.lv/media/datnes/Jauniesu_Saeima_plakats_2017_enfJYG9.pdf 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima