Baltijas valstu deputāti Saeimā diskutēs par enerģētikas risinājumiem reģionā

(02.03.2017.)

Piektdien, 3.martā, Saeimas namā parlamentārieši no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas diskutēs par enerģētikas risinājumiem Baltijā, īpašu uzmanību pievēršot jautājumam par reģionālā gāzes tirgus, kā arī elektroenerģijas tirgus izveidi.

„Baltijas valstīm svarīga kopīga diskusija par enerģētikas jautājumiem, lai veicinātu drošu un neatkarīgu enerģētikas tirgu reģionā. Baltijas Asambleja rosina Latviju, Lietuvu un Igauniju uz koordinētu un mērķtiecīgu rīcību, lai nodrošinātu mūsu valstīs enerģētisko neatkarību, un to uzsvērusi arī rekomendācijās Baltijas Ministru padomei,” norāda Baltijas Asamblejas (BA) Ekonomikas, enerģētikas un inovācijas komitejas priekšsēdētāja vietnieks Atis Lejiņš.

BA Dabas resursu un vides aizsardzības komitejas un Ekonomikas, enerģētikas un inovācijas komitejas kopsēdē deputāti debatēs arī par enerģētikas drošību, raugoties no militārās un aizsardzības perspektīvas. Tajā ieskatu sniegs NATO Enerģētiskās drošības izcilības centra pārstāvji.

Pirmajā sesijā Baltijas valstu parlamentārieši diskutēs par ekonomiski pamatotiem ilgtermiņa risinājumiem reģionālā gāzes tirgus izveidei. Šajā sesijā paredzēts pievērsties arī jautājumam par gāzes tirgus normatīvo bāzi un vienota gāzes pārvades tarifu režīma noteikšanu, energopiegāžu drošības paaugstināšanu un piegādātāju dažādošanu. Tāpat plānots spriest par Eiropas Savienības finansējuma piesaisti reģionālās sistēmas izveidei.

Otrajā sesijā deputāti diskutēs par ekonomiski pamatotiem ilgtermiņa risinājumiem reģionāla elektroenerģijas tirgus izveidei. Tajā uzmanības centrā būs jautājums par Baltijas elektroapgādes tīkla iekļaušanu Eiropas elektroapgādes sistēmā, kā arī Baltijas enerģētikas tirgus starpsavienojumu plāns.

Trešā sesija veltīta viedokļu apmaiņai par projektiem „NordStream II” un Astravjecas atomelektrostaciju.

Sanāksmi vadīs BA Ekonomikas, enerģētikas un inovācijas komitejas priekšsēdētāja vietnieks A.Lejiņš. Dabas resursu un vides aizsardzības komitejas un Ekonomikas, enerģētikas un inovācijas komitejas kopsēde notiks 3.martā no pulksten 9.00 līdz 14.00 Saeimas ēkā Jēkaba ielā 6/8, Baltiešu zālē.


Informācija par BA:
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī