Eiropas Savienībai ir jāreaģē uz situācijas saasināšanos Ukrainas austrumos

(03.02.2017.)

Eiropas Savienībai (ES) ir jāreaģē uz situācijas saasināšanos Ukrainas austrumos. Uz to Latvija vērsīs ES augstās pārstāves ārlietās un drošības politikas jautājumos Federikas Mogerīni (Federica Mogherini) uzmanību. To Saeimas Eiropas lietu komisijas 3.februāra sēdē deputātiem sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Komisija šodien apstiprināja Latvijas nacionālo pozīciju par Ukrainu 6.februārī gaidāmajai ES Ārlietu padomes sanāksmei, kurā plānota viedokļu apmaiņa par reformām Ukrainā un ES atbalstu šajā procesā.

“Sarunās ar Ukrainas amatpersonām ir skaidri jaušams ukraiņu nogurums no valstī veicamajām reformām, kas nešaubīgi ir ilgstošs process. Latvija jau vairākkārt uzsvērusi nepieciešamību pēc iespējas ātrāk Eiropas Savienībai ieviest bezvīzu režīmu ar Ukrainu, kas būs gan jūtams reformu rezultāts, gan arī apliecinājums to nozīmīgumam. Tāpēc Latvija vēlreiz uzsver – mēs vēlamies redzēt straujāku reformu procesu Ukrainā, kas ilgtermiņā nesīs praktiskus ieguvumus pašai Ukrainai,” norāda Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Latvijas pozīcijā akcentēts, ka Ukrainai ir jāturpina reformas un ES šajā procesā ir jāturpina līdzšinējais atbalsts. Tāpat tajā atkārtoti uzsvērta Ukrainas teritoriālā nedalāmība un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) nozīme situācijas novērošanā. EDSO misijas mandāts darbam Ukrainā ir spēkā līdz 31.martam, un patlaban nav indikāciju par tā nepagarināšanu, sacīja E.Rinkēvičs.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima