Saeimas namā atklāj Baltijas Asamblejas 25.gadadienai veltītu pastmarku

(08.11.2016.)
VideoGalerija

Saeimas namā otrdien, 8.novembrī, svinīgā pasākumā atklāta Baltijas Asamblejas (BA) 25.gadadienai veltīta pastmarka, pastmarkas bloks un aploksne.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, ka šo vienotā dizaina pastmarku izdod visās trīs Baltijas valstīs, tādējādi atkārtoti apliecinot principu, kas nostiprināts līdz ar BA dibināšanu – Baltijas valstis ir cieši vienotas. Kopā mēs esam trīskārt stiprāki, un šo vēstījumu, kas simboliski ietverts pastmarkā, mēs nosūtām visai pasaulei, viņa teica.

„Mēs esam trīskārt stiprāki, uz priekšu virzot lielas idejas, kas skar Baltijas valstu kultūru, vēsturi, kā arī īstenojot ļoti praktiskus sadarbības projektus,” sacīja I.Mūrniece, īpaši izceļot Latvijas, Igaunijas un Lietuvas sadarbību enerģētikas, transporta, kā arī drošības jomā.

BA prezidents un BA Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns pastmarkas zīmogošanas pasākumā aicināja atskatīties uz asamblejas lomu Baltijas valstu sadarbībā un uzsvēra, ka pastmarka ir kā simboliska liecība par pirmajiem 25 BA darbības gadiem.

J.Vucāns norādīja, ka sākotnēji galvenais uzdevums bija Baltijas valstu atgūtās neatkarības stiprināšana, pēc tam uzmanības centrā - valstu ekonomiskā sadarbība. Taču šobrīd, ņemot vērā saspringto ģeopolitisko situāciju Eiropā un arī pārējā pasaulē, BA ir aktīva spēlētāja starptautiskajā politiskajā vidē un kalpo kā sava veida tilts starp Eiropas austrumiem, rietumiem un ziemeļiem.

Pastmarkas zīmogošanas pasākumā piedalījās arī Latvijas Pasta pārstāvji, kā arī Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (NB8) vēstnieki.

Atzīmējot BA 25.gadskārtu, vienota dizaina pastmarku un pastmarkas bloku izdod arī Lietuvā un Igaunijā. Pastmarkas dizaina autors ir igauņu mākslinieks Indreks Ilvess (Indrek Ilves). Pastmarkā attēloti trīs karogi – Latvijas, Igaunijas un Lietuvas – un BA atpazīstamības zīme, bet pastmarkas bloku papildina stilizēta Baltijas valstu karte.

Pastmarka izdota 100 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir 0,50 eiro. Savukārt pastmarkas bloks izdots 20 000 eksemplāru tirāžā, un tā nominālvērtība ir 1,39 eiro. Speciālā aploksne izdota 2500 eksemplāru tirāžā.

BA ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.


Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157672639262274
Video: https://www.youtube.com/watch?v=uqiWpnaBmtI
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 2.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 2.maija kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 2.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem